Tiszavirágzásról szóló festést kapott a szivattyúház a rókusi Tesco mellett

A Mondolo egyesület által 2020-ban elindított Városmetamorfózis elnevezésű természetvédelmi street art program célkitűzése a Szeged lakóövezeteiben elszórva megtalálható lehangoló, szürke és esztétikátlan ipari épületek informatív, figyelemfelkeltő, művészi alkotásokká történő átalakulása.

Ahogy azt a közleményben írják, a Szetáv és a Mondolo Egyesület közös programjának hitvallása, hogy a természeti környezet és a városi környezet nem feltétlenül egymást kioltó fogalmak, azok harmonikus együttélése a valódi elérendő és elérhető cél.

E szellemiség jegyében készült el immár a hatodik közös festés is, mely a tiszavirágzást hozza el a Rókusi körút és a Bálint Sándor utca sarkán található szivattyúház falára. A 100 m2 felületű kérészes street artot egy radnótis diák, Kóbor Hanna Panni tervei alapján a Muralpaint festőművészei, Marton Ákos és Vinkó Leó festette fel.

Fotó: Mondolo

Az átadón a Kövér Béla Bábszínház művészei egy közös játékra invitálják a jelenlévőket, az élményszerű környezeti nevelés jegyében. A bábszínház az előzetesen meghívott kisiskolás közönséggel együtt varázsol Tisza folyót a parkolóból, mely odacsalogatja a tiszavirág óriásbábot, és mindez egy zenés játékban csúcsosodik ki. Az esemény a Mondolo Egyesület és a Kövér Béla Bábszínház első közös projektje.

A közlemény szerint a Szetáv és a Mondolo munkatársai hisznek abban, hogy az tiszavirágzást bemutató muráliával és a szokásos QR-kódos ismeretterjesztő táblával közelebb hozzák és jobban megismertetik a tiszavirágzás problémáit és az arra adható válaszokat. Hiszen hazai vizeink természetességére, vízminőségére a tiszavirág fennmaradásának érdekében is nagy hangsúlyt kell fordítanunk.