Jövő héten kiderül, ki lesz az SZTE új kuratóriumi tagja Lantos Csaba távozása után

Miután az SZTE alapítványának kuratóriumi tagját, Lantos Csabát energiaügyi miniszterré nevezték ki, február 15-ei hatállyal lemondott a szegedi egyetemet irányító kuratóriumban betöltött tisztségéről.

Gulyás Gergely ezt megelőzően, egy februári kormányinfón úgy fogalmazott, „azt várjuk továbbá, hogy minden kormányzati tisztviselő járjon el így”, hiszen az Európai Bizottság kifogásolta a kormánytagok jelenlétét a kuratóriumokban, és ettől tette függővé az Erasmus+ és Horizon-források lehívhatóságát. Ennek megfelelően Varga Judit, Lantos Csaba, Lázár János, Nagy István, Szijjártó Péter és Navracsics Tibor is lemondtak pozícióikról.

A Szeged.hu azt írja, Lantos Csaba a lemondásától függetlenül továbbra is kuratóriumi tag, hatvan napig még betölti a tisztséget, erről Szabó Gábor kuratóriumi elnök beszélt a lapnak. Mint elmondta, at egyetem alapítóokirata úgy rendelkezik, hogy egy kurátor lemondása esetén további hatvan napig nem szűnik meg a kuratóriumi tagsága, amennyiben addig nem választanak új kurátort.

Azt is megerősítette Szabó, hogy Lantos utóda már megvan, de kilétét csak a jövő héten hozzák nyilvánosságra. A szabályok szerint április 15-ig kell megválasztani az új kurátort, ezért aztán jövő héten jelentik be, ki lesz a posztjáról távozó Lantos Csaba utóda az SZTE alapítványának kuratóriumában.