Gulyás Gergely bejelentette, hogy Lantos Csaba távozik az SZTE kuratóriumából, de Lázár János is lemondott

Még hétfő reggel kezdődött egy háromnapos stratégiai kormányülés a sopronbánfalvi kolostorban Orbán Viktor vezetésével, melyen Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke szerint az első téma a törökországi földrengés volt. A szerdáig tartó ülésen szó volt még a szankciókról és arról, hogy az inflációtól, a magas energiaáraktól hogyan lehet megvédeni Magyarországot.

Mint ismert, az ilyen kormányüléseket Kormányinfó követi, amit csütörtök délelőtt 10 órára be is jelentett Szentkirályi Alexandra kormánszóvivő. A tájékoztatón Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter többek között arról beszélt, hogy az ülésen szó volt az uniós források helyzetéről is, ezen belül az Erasmus+ és a Horizon Europe pályázatokról. Ekkor történt egy viszonylag váratlan bejelentés, miszerint

Varga Judit, Lantos Csaba, Lázár János, Nagy István, Szijjártó Péter és Navracsics Tibor is lemondott a vagyonkezelői alapítványok kuratóriumaiban vállalt pozícióikról

február 15-ei hatállyal. Gulyás úgy fogalmazott, azt várjuk továbbá, hogy minden kormányzati tisztviselő járjon el így”, tehát ez vonatkozik az államtitkárokra, helyettes államtitkárokra, közigazgatási államtitkárokra, miniszteri biztosokra, kormánybiztosokra. Lantos Csaba közgazdász-szociológus egyébként a Szegedi Tudományegyetemért Alapítvány kuratóriumának tagja, jelenleg energiaügyi miniszterként tevékenykedik az Orbán-kormányban.

Arról mi is beszámoltunk korábban, hogy az Európai Bizottságnak nem tetszett, ahogy az alapítványokba kiszervezett egyetemek kuratóriumaiban fideszes politikusok töltenek be vezetői tisztséget, ráadásul mindezt élethosszig tartó kinevezéssel. Gulyás szerint a kuratóriumi tagok élethosszig tartó kinevezése „jó volt úgy, ahogy volt”, de ha az Európai Bizottság kérésére azt módosítani kell, akkor nyitottak a határozott időre szóló mandátumra is. A miniszter a Kormányinfón újságírói kérdésre válaszul azt ígérte, az erről szóló törvényjavaslatot akkor nyújtják be, ha sikerül megegyezni az Európai Bizottsággal. Azonban elmondása alapján még nem tudja, hogy kik maradhatnak benne a kuratóriumokban, mert Brüsszel nem fogalmazta meg pontosan az elvárásait.

Gulyás továbbá azt fejtegette a Kormányinfón, hogy a magas infláció és az uniós szankciók ellenére teljesítette a kormány az ígéreteit a nyugdíjasok és a munkavállalók felé is. A miniszter szerint a kormány mindent megtesz, hogy az inflációt csökkentse, és a magyar gazdaság elkerülje a recessziót. Gulyás szerint reális az a becslés, hogy 1,5 százalékos gazdasági növekedés lesz idén.