Szegeden 76, a Dunántúlon 117 kilométeres óránkénti szélsebességet is mértek hétfőn

Országszerte kidőlt fák, leszakadt vezetékek akadályozzák a közúti és vasúti közlekedést a viharos szél miatt. Az időjárás már több közúti balesetet is okozott. Szegeden nem volt annyira súlyos a helyzet, mint a Dunántúlon, olvasónk beszámolója szerint a szerb iskola – vélhetően félbemaradt – építkezéséről rendesen reptette a hungarocellt.

Az erős szél Szegeden az Időkép széltérképe szerint 76 kilométer/órás lökést jelent, ennyit mértek ugyanis a szegedi reptér mérőállomásán. Ennél azért enyhébb a nagy átlagban, de este 8 óra körül is előfordult 68 km/óra ugyanitt. A Dunántúlon ennél komolyabb a helyzet, a Budapest–Szeged vonaltól nyugatra szó szerint süvített a szél, eddig a legerősebb lökést Fonyód-Várhegyen mérte az időjárási portál,

ahol 117 km/órás szél tombolt.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat posztja szerint a mai nap eddigi második legerősebb széllökését a Balatonnál mérték, ez volt a fentebb is említett érték. Az eddigi mérések alapján viszont első helyen a Kab-hegy áll, ott csaknem 120 km/h-val süvített a szél. Ez az előzetes adatok szerint új országos napi szélrekordot jelent.

Forrás: Időkép

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság az MTI-vel azt közölte, hogy a szélsőséges időjárás elsősorban a nyugati országrészben okoz gondokat, ám délutánra a fővárost is elérte. A tűzoltók hétfőn délután vasúti sínekre, közutakra kidőlt fák, leszakadt ágak és elektromos vezetékek eltávolításához vonultak ki számos helyszínre. A katasztrófavédelem tűzoltós egységei folyamatosan számolják fel a káreseteket.

Az Útinform honlapján közölte korábban, hogy az M7-es autópályán, a Kőröshegyi völgyhídon, Letenye felé egy kamion felborult, áll a forgalom. A viharos időjárás a vasúti közlekedésben is fennakadásokat okoz. A Mávinform azt közölte, hogy a viharos erejű szél több helyen is akadályozza a vonatközlekedést, felsővezeték sérült meg, fák dőltek a vasúti pályára.

A meteorológiai szolgálat hétfő délután Pest vármegyére és a fővárosra is másodfokú (narancs) riasztást adott ki az erős széllökések veszélye miatt. Korábban már másodfokú riasztást adtak ki Győr-Moson-Sopron, Veszprém, Somogy, Vas, Zala, Fejér, Komárom-Esztergom és Tolna vármegyékre, mondván ezekben a vármegyékben a várt legerősebb széllökések meghaladhatják a 90 kilométer/órát.

Az előrejelzés szerint az esti, éjszakai órákban ideiglenesen kissé csillapodik a légmozgás, majd kedden a délelőtti óráktól ismét viharossá fokozódik az északnyugati szél, amely kedd estétől fokozatosan veszít erejéből. Hétfő éjfélig csupán citrom, azaz elsőfokú riasztás van kiadva Csongrád-Csanád vármegyére.