Esernyős megemlékezést tartott a Fidesz-KDNP II. Rákóczi Ferenc születésének napján

1676. március 27-én született II. Rákóczi Ferenc fejedelem, a Rákóczi-szabadságharc vezére. Ennek apropóján hétfő délután 16 órakor a Rákóczi Szövetség szegedi szervezetének és a Pro Patria Hungariae egyesület szervezésében közös megemlékezést és koszorúzást tartott a szegedi Fidesz-KDNP az Aradi Vértanúk terén, II. Rákóczi Ferenc szobránál.

Rákóczi jelképe az összetartozásnak, hiszen a nagyságos fejedelem Felvidéken született, Kárpátalján indította el szabadságharcát, Erdély fejedelmévé, majd egész Magyarország vezérlő fejedelmévé választották. S nem hiányozhat a felsorolásból Délvidék sem, hiszen éppen itt, Szegeden bocsátotta ki 1704 augusztusában a vallásszabadságról szóló pátensét, ami ugyancsak fontos aktusa volt a nemzet egységbe forrasztásának” – mondta szónoklatában Haág Zalán, a KDNP szegedi frakcióvezetője.

A politikus ezután arról beszélt, hogy Rákóczi jelképe a feltétel nélküli hazaszeretetnek is, a kis létszámú parasztsereggel visszafordulhatott volna a magyar-lengyel határról, vagy a szabadságharc bukása után hűséget fogadhatott volna a császárnak, akár az ország első zászlósura lehetett volna, és élhette volna a főnemesek békés és gondtalan életét, ehelyett viszont inkább a halálig tartó emigrációt, a nélkülözésekkel teli évtizedeket választotta ahelyett, hogy elárulja esküjét és elveit.

Haág megemlítette, hogy 1906. október 27-én, amikor a Rákóczi hamvait szállító vonat áthaladt városunkon, Szeged népe és vezetői – élükön Lázár György polgármesterrel – méltóképpen búcsúzott a nagyságos fejedelemtől. A városi közgyűlés, a pártok, egyházak, iskolák, testületek és egyletek mind-mind ünnepséggel készültek, majd a szegediek közös fáklyás felvonulással érkeztek a pályaudvarra, hogy leróják kegyeletüket.

Adózzunk mi is tisztelettel a magyar nemzet történelmének egyik legnagyobb hőse iránt, legyünk mi is mindvégig hűek az ő és társai helytállásához, küzdjünk mindannyian, ki-ki a maga helyén, Istennel a hazáért és a szabadságért!” – zárta beszédét a KDNP-s politikus.

Fotó: Mihálffy Béla / Facebook