Zane Ball, az Intel alelnöke ismét Szegedre látogatott, ahol fél évig kutatott még a rendszerváltás után

Zane Ball, az Intel Corporation vállalati alelnöke és az SZTE egykori kutatóhallgatója a múlt héten Szegedre látogatott, számolt be róla az egyetemi hírportál, mely egy rövid interjút is készített vele.

Az alelnök még a texasi Houstonban, a Rice University PhD hallgatója volt, ahova Szabó Gábor prorektor is kijárt különböző kutatási együttműködések miatt. Elmondása szerint Szabót a Rice-on minden diák imádta, mindenkivel kosárlabdázott is. Aztán egy ösztöndíjlehetőség során Zane Ball úgy döntött, hogy Japán, Németország vagy az Egyesült Királyság helyett Magyarországra jön, mert Gáborral akart dolgozni, így végül ide, a Szegedi Tudományegyetemre került majdnem 30 évvel ezelőtt, 1994-ben.

Hat hónapot töltött a városban, ahol excimer lézer-polimer kölcsönhatásokkal kapcsolatos kutatásokat végeztek Hopp Bélával, publikáltak néhány tudományos közleményt is. Elmondta, előtte soha nem hagyta el az Egyesült Államokat, Szeged volt az első idegen országbeli élménye. Erről úgy emlékezett vissza, hogy mindent imádott, az embereket, az ételeket. Akkoriban sok holland és német diák is volt itt, akikkel naponta kávéztak és sütiztek a Virág Cukrászdában, de a rétesnek is nagy rajongója volt, minden nap azt ette a Hatos Rétesnél.

Mesélt arról is, hogy a laborban minden reggel és délután volt egy állandó tíz perc a „kávéklubra”, amikor egy csapat ember rendszeresen egy hatalmas fazék vizet forralt egy elektromos tekerccsel. Aztán instant kávét tettek bele, és mindannyian együtt ittak, amit nagyon szeretett.

Fotó: Kovács-Jerney Ádám / SZTE NKI

Magyarul is tanult, egy Houstonban élő magyar kutató felesége tanította, így amikor Szegedre jött, valamennyire tudott beszélni. Amikor megpróbált magyarul rétest rendelni, akkor csak nevettek rajta, azért, mert – mint kiderült – akkoriban még soha nem hallottak a helyiek külföldit magyarul beszélni.

A Szegeden töltött 6 hónap után aztán visszatért az Államokba, de közben a németországi Jénában is élt egy évet, ahol szintén találkozott Szabó Gáborral. A tanulmányai befejezése után ment az Intel Corporationhöz dolgozni, de még ez idő alatt is tartotta időnként a kapcsolatot a szegediekkel. Aztán az ELI-ALPS lézeres kutatóintézet hozta vissza a városba, amit lenyűgözőnek talált. Szabó Gábor először 2019-ben hívta meg őt ide, de azóta a világjárvány miatt nem járt Európában, végül ismét Szegedre jött először az idén. Az ELI-ben szemináriumot is tartott.

Zane Ball azt mondta az egyetemi hírportál Szegedre vonatkozó kérdésére, hogy a város központja még mindig ugyanaz neki, de meglátása szerint nagyon sok előrehaladás történt itt is. Nyilvánvaló, hogy az elmúlt 30 évben sokat fejlődött az ország is. Szerintem Szeged valóban modern hely. Az ELI-ALPS intézet nagyszerű példája a modernizációnak, nem ismerek ennél korszerűbb létesítményt sehol a világon.