Szegeden épül a legtöbb lakás, a milliós négyzetméterárral Győrt is előzzük

A megyei jogú városokban 8,6 százalékkal kevesebb projektben, 8,9 százalékkal kevesebb lakás épül az idei első negyedévben a tavalyi év ugyanezen időszakához képest az Otthon Centrum idei első negyedévét összesítő felmérése szerint, melyet közleményben juttattak el a Szegedernek.

Az országos lefedettségű ingatlanközvetítő hálózat felmérése szerint 254 projekt van folyamatban, ezekben 6000 lakás épül, az új projektek száma azonban csak 39. A közleményben azt írják, a 100 ezernél népesebb megyei jogú városokban indult el a legtöbb projekt, míg a kisebb településeken elenyésző volt a számuk. A listavezető Debrecen 49, a második Szeged 32, majd Pécs 23 projekttel.

A legkevesebb beruházás Hódmezővásárhelyen kezdődött,

ahol mindössze egy négylakásos társasház kivitelezése van folyamatban. A kisebb megyei jogú városokban – Baján, Esztergomban, Dunaújvárosban és Salgótarjánban – nincs futó társasházi lakásberuházás. A legtöbb lakás Szegeden (956 lakás), Debrecenben (783 lakás) és Nyíregyházán (650 lakás) épül.

Az Otthon Centrum rámutat, a megyei jogú városokban az új ingatlanok kínálati négyzetméterára átlagosan 947 ezer forint, ez 25 százalékkal magasabb az egy évvel ezelőttinél. A legdrágább lakások Sopronban vannak, négyzetméterenként 1,1 millió forinttal, Debrecenben 1,09 millió forinttal, és Szegeden 1,04 millió forinttal. A további sorrend szerint Győr 987 ezer, Veszprém 980 ezer, Pécs 974 ezer, Érd 961 ezer forintos négyzetméterenkénti árral operál.

A legtöbb városban 700–850 ezer forintos átlagértéken kínálják az új építésű lakások négyzetméterét. Olcsóbb új lakás Hódmezővásárhelyen érhető el, ott 485 ezer forint az átlagos négyzetméterár, de a szűkös kínálat miatt nagyobb eséllyel található ingatlan a második legolcsóbb Békéscsabán, ahol négyzetméterenként 606 ezer forintot kérnek egy újépítésű ingatlanért.

Bár éves szinten minden városban jelentősen emelkedett az újépítésű lakások ára, az előző negyedévhez képest pont a legdrágább városokban (Győrben, Érden, Veszprémben és Sopronban) nem emeltek árat a fejlesztők.

Említést érdemlő, hogy az ebben az évben elindított 39 beruházás 489 lakása közül 30 projekt 342 lakásának az értékesítése kezdődött meg, a többi jelenleg tervként szerepel, illetve a tervdokumentáció engedélyezési eljárása folyik, azonban jelentősen koncentrálódott az új projektek helyszíne: a városok kevesebb mint felében indult új beruházás, közülük Debrecen messze kiemelkedik kilenc új projektjével.

Fotó: Szűcs Dániel / Szegeder