Visszatért Szegedre Giorgio Vasari nemrég Rómában vendégeskedő Angyali üdvözlet című alkotása

Visszatért Szegedre Giorgio Vasari Angyali üdvözlet című alkotása, mely Rómában vendégeskedett az elmúlt hónapokban. Az alkotást egy rövid ideig ismét kiállítják a Móra Ferenc Múzeumban, március 16-án pedig előadást is tartanak az olaszországi tárlatról.

A rejtélyes sorsú alkotás tavaly ugyanis november óta a Collegium Hungaricumban vendégeskedett egy különleges kiállításon: több mint 220 év után tért vissza Rómába. A késő-reneszánsz festő alkotása most rövid ideig, március 20-ig ismét látható a Móra-múzeumban egy kamarakiállításon. A római tárlat fogadtatásáról, az alkotás eredetének körülményeiről pedig március 16-án, csütörtökön 16 órakor tart előadást Szabó Tamás restaurátorművész, az olasz kiállítás kurátora.

A Szegedi Angyali üdvözlet című tondó igazán kalandos utat járt be. A Móra Ferenc Múzeum gyűjteményébe 1925-ben került, majd 2007 és 2009 között komoly vizsgálatoknak vetették alá magyar, amerikai és olasz szakértők bevonásával. A vizsgálatok eredményeként sikerült megerősíteni, hogy Giorgio Vasari művéről van szó, melyet a vatikáni paloták egykori Pius-tornyába szántak. Az alkotás 1789-et követően Napóleon hadseregének rekvirálásai vagy a lakosztályok későbbi átépítési munkálatai során hagyhatta el Rómát.

Fotó: Móra Ferenc Múzeum