Soha nem volt még olyan meleg a tél Szegeden, mint a mostani

A hivatalos szegedi éghajlati adatok egészen 1901-ig nyúlnak vissza az Országos Meteorológiai Szolgálat adattárában négy további vidéki nagyvárossal együtt. Tóth Béla, a dél-alföldi időjárás kedvelők Facebook-csoport adminja a 2022/23-as téli szezonban – decembertől február végéig – az OMSZ Szeged-külterület nevű mérőállomásán mért adatok alapján arra a megállapításra jutott, hogy több mint 120 éve nem volt olyan enyhe az évszak Szegeden, mint most.

A hőmérsékleti szempontokat figyelembe véve a legmelegebb hónap a január, a leghidegebb pedig a február volt, míg a csapadék szempontjából a február a legszárazabb, és december a leginkább csapadékos. Utóbbi mennyisége nagyjából megfelelt az átlagosnak, viszont a december 10-én lehullott 32,5 milliméter félhavi átlagnak felel meg, ami új napi rekord lett városunkban. Országos viszonylatban még így is Sopron után Szegeden esett a legkevesebb eső 2022 utolsó hónapjában.

Országosan és városunkban is a második legenyhébb január volt az idei. Viszont míg országosan a legcsapadékosabbnak, addig Szegeden a legszárazabbank számított a hónap, mivel alig haladta meg a havi csapadék az átlagosat.

Tulajdonképpen tél sem volt Szegeden:

A poszt adatai szerint egyetlen téli nap sem volt a 2022/23-as szezonban, vagyis egyszer sem maradt nulla fok alatt a maximumhőmérséklet napközben, de mérhető, 1 centiméternél vastagabb hótakaró sem alalult ki a mostani téli szezonban. Az, hogy mindkét feltétel egyszerre teljesüljön, még soha nem történt meg Szegeden a mérések óta.

Fotó: Szűcs Dániel / Szegeder

Ráadásul a három hónap középhőmérséklete 4,1 fokra jött ki, amely két tizeddel több a 2006/07 telén mért rekordhoz képest. Az eddigi leghidegebb az 1953/54-es tél volt, akkor az átlaghőmérséklet –5,4 fokra adódott, de az 1901 óta mért átlag is 0,4 fok volt, ezt 3,7 fokkal haladta meg a mostani téli szezon. December 26-án és 31-é napi melegrekordok is dőltek városunkban.

További érdekesség még, hogy januárban mindössze 4 olyan nap volt, amikor a minimumhőmérséklet fagypont alá csökkent. Havas napokból mindössze 6 volt, ám ebben az esetben csupán hólepel vastagságban, köd pedig 11 napon jelentkezett. A legalacsonyabb hőmérséklet –9,6 fok volt február 10-én, míg legmelegebb nem sokkal utána, február 21-én adódott nem kevesebb mint 18 fokkal.