A debreceni Modemmel együttműködve folytatódik a design- és művészeti menedzsmentképzés az SZTE-n

Gyenge Zoltán, az SZTE Bölcsészet- és Társadalomtudományi Karának dékánja kifejtette, a művészeti ipar egyre erőteljesebben jelen van a szolgáltatások körében. Az emberek nemcsak azért utaznak, hogy szép tájakat lássanak, gasztronómiai élményeket szerezzenek, az úti célok kiválasztásánál egyre fontosabbá válik a kulturális igény, melynek komoly gazdasági vonzata van, ezeket pedig szakembereknek kell kiszolgálniuk a szakember szerint.

A kar filozófia tanszéke két éve indította el a duális jellegű design- és művészeti menedzsment képzését, amely a regionális intézmények mellett szorosan együttműködik a fővárosi múzeumokkal, művészeti galériákkal. A hallgatók így első kézből ismerhetik meg a kurátorok, gyakorló művészettörténészek tevékenységét a dékán elmondása szerint. A Modemmel létrejött megállapodásnak köszönhetően a hallgatók szakmai gyakorlat keretében aktív szerepet vállalnak majd az intézmény projektjeiben, illetve megismerhetik a Modem által szervezett kurzusokat is.

Pavlovits Tamás, az SZTE BTK filozófia tanszékének vezetője elmondta, hamar népszerűvé vált a design- és művészeti menedzsment képzés, a régióban komoly igény van az ilyen szakemberekre. A siker a szak gyakorlatorientáltsága mellett annak is köszönhető, hogy a hallgatók erős művészetelmélet, művészetfilozófiai hátteret kapnak, a közgazdasági tárgyakat pedig az SZTE Gazdaságtudományi Karának munkatársai nagyon magas szinten oktatják.

Fotó: Bálint András / Szegeder

Süli-Zakar Szabolcs, a Modem művészeti vezetője hangsúlyozta, az intézmény célja, hogy a hagyományos közgyűjteményi programok mellett a múzeum falai közül kilépve minél szélesebb körben bemutassa, milyen izgalmas és mennyire aktuális kérdésekkel foglalkozik a kortárs művészet. A szakember a Modem a Debreceni Egyetemen tavaly indított képzése mellett a Don Tamás kurátor irányításával létrehozott, jelenleg is látható 30+ kiállítást említette. A tárlat a rendszerváltás óta minden évből egy-egy kiválasztott műtárgyat mutat be.

A kiállításhoz kapcsolódva több száz foglalkozást tartottak, melyeken személyesen és online is részt vehettek az érdeklődők az általános iskolástól a felnőtt korig. Hamarosan megjelenik a tárlat múzeumpedagógiai anyagokkal bővített katalógusa is, melyet oktatási intézmények számára készítenek. Arról is beszélt a szakember, hogy a hallgatók a Modem munkatársai által tartott szemináriumok mellett a többi közt ezzel a programmal is megismerkedhetnek, bekapcsolódhatnak a múzeum a debreceniek jóllétét vizsgáló szociális akupunktúra projektbe is.