Az orosz-ukrán háború kapcsán tartott előadást az SZTE-n Claire Legras francia nagykövet

Claire Legras, Franciaország magyarországi nagykövete az éppen egy éve zajló orosz-ukrán háborúval kapcsolatban tartott francia nyelven előadást „Európa és a védelem egy évvel Ukrajna megtámadása után” címen, a Szegedi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Karán. Az eseményre csütörtökön került sor az SZTE Frankofón Egyetemi Központ meghívására, a Nemzetközi és Regionális Tanulmányok Intézettel közös szervezésben, írja az SZTE közleménye.

A nagykövet Prof. Dr. Zakar Péterrel, a Szegedi Tudományegyetem nemzetközi és közkapcsolati rektorhelyettesével, Dr. Bene Tamással, a Nemzetközi és Közkapcsolati Igazgatóság igazgatójával és Dr. Kruzslicz Péterrel, az SZTE Frankofón Egyetemi Központ adminisztratív igazgatójával is találkozott. Az egyetem vezetősége bemutatta a Szegedi Tudományegyetemet, szóba került az Erasmus program előnye, az Eugloh és Coursera jelentősége, az ELI-ALPS Lézeres Kutatóintézet és a HCEMM működése, illetve a Szegedi Tudományegyetem Frankofón Egyetemi Központja is. 

Claire Legras ezt követően az egyetem jogi karán tartott francia nyelven előadást. Az adott helyzetre vonatkozóan kiemelte az Európai Unió tagállamainak szerepét, illetve a gazdasági tényezőkre és a politikai nézetekre gyakorolt hatásukat. Azt is elmondta, hogy szerinte fontos az, hogy egy ország milyen kommunikációt folytat az éppen zajló háborúról, ami lehetőséged ad arra, hogy alapvető működési irányzatok változzanak meg egy-egy országban, illetve az Unióban.

Az újságíróknak adott válaszaiból megtudhattuk, hogy a mai esemény apropója kapcsán látogatott először Szegedre, a város hangulata rögtön magával ragadta. Elmondta azt is, hogy szeretné, ha a francia nyelv Szegeden is egyre népszerűbb lenne, mivel úgy gondolja, hogy a nyelv ismerete az alapja a tudás megszerzésének és a kapcsolatépítésnek. Céljai között szerepel, hogy a Szegedi Tudományegyetemmel innovatív stratégiai kapcsolatokat alakítson ki, mivel szerinte a szegedi intézmény nem csak az Európai Unión belül, hanem az egész világon jó hírnévnek örvendhet.

Claire Legras, Franciaország magyarországi nagykövete novemberben adta át megbízólevelét Novák Katalinnak, Magyarország köztársasági elnökének, melyben kiemelte, hogy tudását, ismereteit és kapcsolati rendszerét a francia–magyar együttműködés javára kívánja fordítani. A nagykövet emellett azt is hangsúlyozta, hogy szeretné bejárni az országot. A szegedi látogatása előtt, legutóbb Nyíregyházán járt.