Szeri István, a Tisza Volán Zrt. volt igazgatója kapja idén a Szegedért Alapítvány fődíját

Idén harmincnegyedik alkalommal döntöttek a Szegedért Alapítvány kuratóriumai, a civil ajánlásokból választották ki a 2023-as év fődíjazottját, valamint a tudományos, a művészeti és a társadalmi-állampolgári kuratórium kitüntetettjét. 

A Szegedért Alapítvány célja 1989 óta változatlan: egyrészt a kiemelkedő teljesítményt nyújtók, Szeged tekintélyét növelő személyek civil díjakkal való kitüntetése, valamint a város szempontjából értékes kezdeményezések és események megvalósításának támogatása.

Az ügyvezető és szakmai kuratóriumok február 15-i ülésen döntöttek az idei év díjazottjairól és a támogatásokról. A Szegedért Alapítvány fődíjasa 2023-ban Szeri István, a Csongrád-Csanád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke.

Szeri István 23 éven át vezette a Tisza Volán Zrt.-t. A közjogi kamarák megalakulásával ő lett a Csongrád-Csanád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara első elnöke, 14 éven át töltötte be ezt a pozíciót. Szeged színházművészetének, zenei és sport életének elkötelezett támogatója. Alapító elnöke a Szeged Első Lions Klubnak. A város gazdasági, kulturális, sportéletének és a civil közösségek ismert és becsült szereplője.

A Tudományos kuratórium Szőkefalvi-Nagy Béla díját Lengyel Imre közgazdász kapja. A Művészeti Kuratórium Gregor József díját Rácz Tibor színművész kapja. A Társadalmi-Állampolgári Kuratórium Debreczeni Pál díját Bartyik Katalin gyermekgyógyász, hematológus és onkológus kapja.

A Szegedért Alapítványhoz – közleményük szerint – 2023-ban is nagyon sok pályázat érkezett tudományos, kulturális és civil közösségek rendezvényeinek, illetve publikációk létrejöttének támogatására. A kuratóriumok döntése alapján a korábbinál magasabb összegű, összesen 3,6 millió forint értékben sikerült ebben az évben értékteremtő kezdeményezésekhez pénzbeli támogatást nyújtani.

A Szegedért Alapítvány Díjátadó Gáláját a hagyományokat követve, az 1879-es Szegedi Nagyárvíz napjához illeszkedve 2023. március 11-én, szombaton este 19.00 órától tartja meg a Szegedi Nemzeti Színházban. A Szegedért Alapítvány idei jutalmazottjait és a közönséget Cakó Ferenc grafikus, Arany Medve díjas művész műsora köszönti. A világszerte ismert művész Vivaldi: A négy évszak című művére komponált homokanimációját a Szegedi Szimfonikusok kísérik Gyüdi Sándor vezetésével és Kosztándi István hegedűművész szólista közreműködésével.

33 év alatt már 132 kiemelkedő, iskolateremtő személyiség kapta meg a civil szféra elismerését, a Szegedért Alapítvány fődíját, valamint tudományos, művészeti és társadalmi-állampolgári díjait. Csak néhány név közülük: Szőkefalvi-Nagy Béla és Totik Vilmos matematikusok; Bor Zsolt és Szabó Gábor lézerfizikusok; Alföldi Lajos, Karikó Katalin, Kondorosi Éva, Ormos Pál, Vígh László, Venetianer Pál biológusok; Gábor Miklós és Fülöp Ferenc gyógyszerkutatók, Kemény Lajos orvos.

De hasonló nagyságok találhatók a művészek között is: Gregor József és Temesi Mária operaénekes, Szecsődi Ferenc hegedűművész, Király Levente, a Nemzet Színésze, Juronics Tamás koreográfus.