A szegedi Pádár Nikolett lett a 2022-es év legjobb utánpótláskorú sportolója

Varga Ádám kajakos és Pádár Nikolett úszó lett 2022 legjobb utánpótláskorú sportolója; a díjakat pénteken adták át a pandémia miatti kétéves szünet után idén újra megtartott Héraklész gálán, ahonnan az MTI tudósított.

Varga Ádám, a KSI SE versenyzője azzal érdemelte ki elsőségét, hogy a tavalyi szegedi U23-as világbajnokságon a kajak egyesek mezőnyében 500 és 1000 méteren is aranyérmet szerzett. Pádár Nikolett, a Szegedi Úszó Egylet versenyzője pedig annak, hogy az ifjúsági vb-n és az Európa-bajnokságon is aranyérmes lett 100 és 200 gyorson, a kontinenstornán ráadásul mindezek mellé 400 gyorson még egy bronzérmet is begyűjtött.  

A Puskás Arénában megtartott eseményen Schmidt Ádám sportért felelős államtitkár arról beszélt, hogy a Héraklész programba csak az olyan tehetséges fiatal sportolók kerülhetnek be, akik felnőtt korba érve is a csúcsra vágynak. A Héraklész erejét az is jelzi, hogy a mostani díjazott sportolók közé szinte csak és kizárólag világbajnoki érmekkel lehetett bekerülni.

Az egyéni sportágak női csapat kategóriájában négyes megosztott első helyet hirdettek az 500 méteren ifjúsági világbajnok női kajak négyes (Kiskó Réka, Nemes Réka, Rugonfalvi-Kiss Janka és Szegedi Angelina Judit), az 500 méteren ifjúsági világbajnoki aranyérmes kenupáros (Kiss Ágnes Anna és Molnár Csepke), a junior Európa-bajnok női öttusacsapat (Bauer Blanka, Erdős Rita és Eszes Noémi), valamint az ifjúsági úszó világbajnokságon 4x100 és 4x200 méteren győztes női gyorsváltó (Ábrahám Lilla Minna, Gyurinovics Lili, Molnár Dóra és Pádár Nikolett) között.

Az egyéni sportágak férfi csapat kategóriájának győztese az 500 méteren ifjúsági világbajnok és Eb-ezüstérmes férfi kajaknégyes (Hidvégi Hunor Tamás, Hidvégi Zalán Imre, Keller Gergő Zoltán és Ozsgyáni Bence Alex) lett.

Az egyéni sportágak mix csapat kategóriájában is megosztott első helyet adtak ki. Az egyik díjazott az ifjúsági vb-n 500 méteren aranyérmes kajakpáros (Tölgyesi Flóra és Kollek Bálint), a másik pedig az ifjúsági úszó vb-n első helyezett 4x100 méteres mix gyorsváltó (Ábrahám Lilla Minna, Gyurinovics Lili, Molnár Dóra, Pádár Nikolett, Bóna Benedek, Magda Boldizsár és Mészáros Dániel) lett.

A 2022 legjobb csapata címet a klasszikus csapatsport kategóriában a világbajnok U16-os női-, illetve a szintén vb-aranyérmes U18-as férfi vízilabda-válogatott érdemelte ki.