Tényleg fele annyiba kerül Németországban a Pick szalámi, mint Szegeden, ahol gyártják?

5,79 euróért is kapható németországi szupermarketekben a Pick „eredeti” téliszalámi 25 dkg-os kiszerelése az RTL Fókusz nevű műsorának riportja szerint. Ez átszámítva 2248 forintnak felel meg, így a termék kilóára 8992 forintra jön ki.

A riport azt állítja, hogy itthon ötezer forint körül tudunk csak ekkora kiszerelésűt vásárolni, a Tesco honlapját böngészve azonban az ott kapható legkisebb, 400 grammos változat kerül ennyibe, illetve valamivel kevesebbe, 4799 forintba. Ebből egy kilogramm 11 998 forintot kér el pénztárcánkból.

Magyarországon nemigen árulják a negyedkilós fajtát, az inkább tűnik exportváltoztnak, ezért tudunk csak a kicsivel nagyobb kiszerelésűvel kalkulálni. És bár nincs kétszeres árkülönbség a kilóárakat összevetve, azért így is szembeötlő, hogy

Magyarországon, és így Szegeden is, több mint 33%-kal kerül többe egy kiló Pick téliszalámi.

A termékből egyébként ha itthon nagyobb kiszerelésűt vásárolunk, sem járunk sokkal jobban, a kétszer akkora, 800 grammos kilóára ugyanis 11 488 forint, ami mindössze 4%-kal kedvezőbb a 400 grammosénál.

A riport kitér arra is, hogy Németországban a tej átszámítva 280–350 forint, a toastkenyér 581, a tejföl 269 forint körül mozog, és ami igen durva, hogy a tízdarabos tojás 386 forin, ami a Tescoban – ha a legolcsóbb fajtát nézzük – 1099 forintra rúg.

A németeknél egyébként kisebb mértékű az infláció, a tavaly januári 4,9 százalékhoz képest decemberre 20,7 százalékos, ami fele a magyarországinak, valamint az élelmiszerekre kivetett áfa is csak 7%.