Megduplázta fertőzésveszélyes hulladékot előkezelő kapacitását az SZTE, csütörtökön adták át az új gépet

Megduplázta, így évente mintegy 1900 tonnára növelte a fertőzésveszélyes kórházi hulladékokat előkezelő kapacitását a Szegedi Tudományegyetem, az új berendezést csütörtökön adták át. Fendler Judit kancellár a 140 millió forintból megvalósult beruházás átadóján azt mondta, a fejlesztés illeszkedik az egyetemnek ahhoz a céljához, hogy az intézményben rendelkezésre álló szakértelmet, tudást hasznosítva versenyképes szolgáltatásokat nyújtsanak partnereiknek.

A kancellár közölte, az SZTE tulajdonában álló SZOTE Szolgáltató Kft. 1998 óta foglalkozik kórházi hulladékok ártalmatlanításával. Kezdetben elsősorban az egyetemi klinikákon keletkező hulladékokat kezelték, az elmúlt években azonban bővült ügyfeleik köre: a dél-alföldi régióban számos egészségügyi ellátótól és más intézményektől gyűjtik be az ott keletkező elsősorban speciális kezelést igénylő fertőzésveszélyes hulladékot.

Géró Csaba, a SZOTE Szolgáltató Kft. ügyvezetője elmondta, a cég 2017 óta alkalmaz úgynevezett autokláv technológiát a fertőzésveszélyes hulladék ártalmatlanítására. A begyűjtött kórházi hulladékot a többi közt maszkokat, gumikesztyűket, védőfelszereléseket, használt kötszereket először ledarálják, majd 138 fokos, 3,6 bar nyomású gőzzel fertőtlenítik. Az így keletkező anyag már a kommunális hulladékhoz hasonlóan elhelyezhető lerakóban.

A kapacitásbővítést az új partnerek igényei, illetve a pandémia tette indokolttá, ugyanis az elmúlt két évben jelentősen növekedett a kórházi veszélyes hulladékok mennyisége. A szakember tudatta, a vállalkozás egy Clave 1000 típusú gépet vásárolt, mellyel megduplázta, évente mintegy 1900 tonnára növelte fertőzésveszélyes kórházi hulladékokat előkezelő kapacitását. Géró Csaba megemlítette, a cég idén további, elsősorban energiahatékonyságot javító beruházásokat tervez, napelemeket telepítenek, illetve hűtőraktáraikat modernizálják.

A nyilvánosan elérhető cégadatok szerint a 14 alkalmazottat foglalkoztató SZOTE Kft. értékesítésből származó nettó árbevétele 2021-ben 396,6 millió forint volt, ami több mint 40 százalékkal haladta meg a megelőző évit. A vállalkozás adózott eredménye 2020-ban meghaladta a 39, 2021-ben az 56 millió forintot.

Fotó: Bobkó Anna / SZTE NKI