A vizsgaállomás öltözőjében osztották szét a kenőpénzt, Szegeden nyomoznak ellenük

A Központi Nyomozó Főügyészség közölte az MTI-vel, hogy őrizetbe vettek nyolc kormánytisztviselőt, akik a gyanú szerint vesztegetési pénzt fogadtak el egy műszakivizsga-állomáson az ügyfelektől.

Azt írták: a területi közigazgatásért felelős államtitkárság jelzése alapján a Nemzeti Védelmi Szolgálat felderítést végzett, majd kedden a nyomozó ügyészség összehangolt eljárási cselekményeket hajtott végre. A Központi Nyomozó Főügyészség nem nevezte meg, melyik településen, illetve vármegyében hajtották végre az akciót, azonban

az ügyben a Szegedi Regionális Nyomozó Ügyészség nyomoz

bűnszövetségben, üzletszerűen elkövetett hivatali vesztegetés elfogadásának bűntette és más bűncselekmények miatt.

A főügyészség azt közölte hogy a megalapozott gyanú szerint egy közép-magyarországi kormányhivatal dolgozói a gépjárművek műszaki vizsgáztatásával kapcsolatos hatósági tevékenységükkel összefüggésben rendszeres haszonszerzésre törekedve vesztegetési pénzt fogadtak el az ügyintézés során a vizsgaállomáson megjelent ügyfelektől.

A vizsgabiztosok az elfogadott készpénzről nyilvántartást vezettek, azt a hivatali munkaidő lejárta előtt rendszerint a vizsgaállomás öltözőjében összegyűjtötték, majd egyenlő arányban szétosztották, függetlenül attól, hogy az adott napon mely kormánytisztviselő milyen összegű korrupciós pénz vett át.

A vizsgabiztosoknál történt kutatások során több mint 53 millió forint készpénz került elő, amelyet az ügyészség lefoglalt. A főügyészség tájékoztatása szerint a gyanúsítottként kihallgatott nyolc kormánytisztviselő beismerő vallomást tett, és szabadlábon védekezhet.