A lézerközpontban rendezik a fizika napját Szegeden, előadásokkal és kísérletekkel várnak

Újra megrendezik a fizika napját a Szegedi Tudományegyetemen szombaton, a programoknak az ELI-ALPS Lézeres Kutatóintézet ad otthont, erről az intézmény tájékoztatta az MTI-t. A résztvevők előadásokat hallgathatnak meg, kísérleteket láthatnak, megismerhetik a ELI-ALPS-ban folyó munkát, és megtudják, milyen széles körben hasznosítható a fizikusi diploma.

A tudományos intézet konferenciatermében bemutatják a tavalyi fizikai Nobel-díj hátterében álló kutatásokat, az érdeklődők megismerkedhetnek azzal, hogyan használhatók a nagyon rövid lézerimpulzusok a molekulák elektronszerkezete újrarendeződésének vizsgálatára, miként állítható a 3D nyomtatás a tudomány szolgálatába, és szó esik az optikai csapdázás mikrovilágáról is.

Előzetes regisztráció után a fizika iránt mélyebben érdeklődő középiskolás diákok részt vehetnek egy egyetemi mintaórán, ahol a kvantumfizika alapjairól hallhatnak, a vezetett látogatásokon pedig a modern belső égésű motorok tesztelésével, illetve az ELI-ALPS működésével ismerkedhetnek meg a látogatók.

Fotó: Bálint András / Szegeder

A vendégek fizikai kísérleteket is láthatnak, valamint bemutatják tevékenységüket az SZTE Fizikai Intézetének kutatócsoportjai. Az érdeklődők emellett a meghívott kutatóintézeti és céges partnerek révén fizika szakokhoz kapcsolódó, rendkívül széles körű elhelyezkedési lehetőségekkel is megismerkedhetnek, és bemutatják a 2024 szeptemberétől induló fizikus-mérnök szakot is.

A program délutáni részében tartják a Budó Ágoston fizikai feladatmegoldó verseny eredményhirdetését, amelyhez FizShow néven szintén látványos kísérletek bemutatója kapcsolódik.