A pedagógushiányt csökkentenék, ösztöndíjprogramot hirdetett a Gál Ferenc Egyetem és az SZTE

Pedagógusképzésre jelentkező középiskolásoknak hirdet ösztöndíjprogramot a Szegedi Tudományegyetem és a Gál Ferenc Egyetem; a Zirzen Janka programmal a Magyarországon fellépő pedagógushiányt csökkentené a két felsőoktatási intézmény.

A Szegedernek megküldött közlemény idézi Gellén Klárát, az SZTE oktatási rektorhelyettesét, aki kifejtette, a Zirzen Janka ösztöndíjprogrammal speciális pedagógus életpályamodellt hoztak létre. A támogatásra az SZTE-re első helyen jelentkező középiskolások tanulmányaik megkezdését követően felmenő rendszerben, elkövetkezendő egyetemi éveik alatt, egészen a diploma megszerzéséig, folyamatosan  pályázhatnak. Az SZTE a 2023/2024-es tanévben ötven hallgató számára nyújt megpályázható ösztöndíjat.

Dux László, a GFE rektora közölte: az intézmény örömmel vesz részt, félévenként 15 ösztöndíjjal a program elindításában. A Szeged-Csanádi Egyházmegye egyetemeként büszkén követik az egyházi oktatás-nevelés csaknem ezer éve, Szent Gellért püspök által megteremtett hagyományait. A mintegy 100 éve Temesvárról Szegedre települt intézmény az elmúlt évtizedben egyetemi rangot nyert.

Az SZTE-vel közösen létrehozott ösztöndíjprogrammal szándékaik szerint hozzájárulnak a régióban, vagy azon kívül, a pedagógus pályára készülő fiatalok élethivatása megerősítéséhez, megtartásához és elmélyítéséhez.

Az ösztöndíjprogram közvetlen kedvezményezettjei azok a felvételiző diákok, akik első helyen jelentkeznek a Szegedi Tudományegyetem, vagy a Gál Ferenc Egyetem valamely pedagógusképzésére. Az ösztöndíj összege havi 100 ezer forint, amely pályázat útján nyerhető el. Az ösztöndíjas jogviszony időtartama egy tanulmányi félév öt hónap , amely minden félévben újra pályázható.

A közleményben továbbá az áll, hogy a program pilot formában a dél-alföldi régióban valósul meg, a két egyetem, az evangélikus, a katolikus és a református egyház, az általuk fenntartott köznevelési intézmények, az SZTE Junior Akadémia, a Tanítsunk Magyarországért mentorprogram, valamint a Mathias Corvinus Collegium szegedi központjának együttműködésében.

Fotó: Szűcs Dániel / Szegeder