Szegednél nem várható árvízvédelmi készültség, a Sajó viszont már kilépett medréből

Szegednél a jövő hét közepén tetőzhet a Tisza vízszintje, fogalmazott Kozák Péter. Az Alsó-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság igazgatója a Rádió 88-nak elmondta, az elmúlt napok csapadéktevékenységének következtében a folyó vízjárása változik, így az Alsó-Tiszán is várható áradás. Hozzátette, ennek ellenére itt nem számítanak olyan szintű vízszintemelkedésre, ami miatt árvízvédelmi készültséget kellene elrendelni.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat keddi figyelmeztetése szerint áradásokat okozhat a napokban lehulló nagy mennyiségű csapadék. Ez leginkább a Tisza mellékfolyóit érinti, „az Országos Vízügyi Főigazgatóság tájékoztatása szerint a következő hat napban a Sajón, a Tarnán és a Zagyván az elsőfokú árvédelmi készültségi szintet meghaladó, a Bodrogon a másodfokú árvédelmi készültségi szint közelébe emelkedő vízállások várhatók”.

Aztán csütörtökön a Magyar Közút Nonprofit Zrt. közölte az MTI-vel, hogy a Sajó áradása miatt lezárták a Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyei Putnok és Sajóvelezd közötti mellékutat szerda este, majd csütörtök hajnalban a 26-os főút és Sajókaza közötti alsóbbrendű utat is. Azt írták, hogy a Putnok és Sajóvelezd közötti mellékútnak mintegy 1,5 kilométeres, a 26-os főút és Sajókaza közötti alsóbbrendű útnak pedig 1 kilométeres szakaszát zárták le. A heves esőzések nyomán más szakaszokon is előfordulhatnak kisebb-nagyobb vízátfolyások, ezért arra kérik a közlekedőket, hogy fokozott óvatossággal közlekedjenek.

Fotó: Vajda János / MTI

Az MTI megkeresésére az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) szóvivője azt közölte csütörtökön, hogy a Sajó és a Tarna teljes magyarországi szakaszán a legmagasabb, harmadfokú árvízvédelmi készültség van érvényben, kitelepítésre azonban sehol sincs szükség. Siklós Gabriella elmondta: országszerte jelenleg 510 kilométeren van árvízvédelmi készültség a folyókon. Ebből valamivel több mint 200 kilométeren rendelték el eddig a legmagasabb szintet jelentő, harmadfokú készültséget.

Jelezte: a Sajó és Tarna teljes magyarországi szakaszán harmadfokban védekeznek. Ez 24 órás, megerősített figyelőszolgálatot jelent, ugyanakkor lakosságvédelmi intézkedésre nincs szükség. A levonuló árhullám csütörtök reggelre mindkét folyón tetőzött, ám a vízgyűjtőkön lehullott, illetve érkező csapadék miatt még várható újabb vízszintemelkedés. Ennek mértéke azonban nagyban függ attól, hogy hó, vagy eső formájában érkezik-e az utánpótlás.

Bár nem a Tisza mellékfolyója, de harmadfokú árvízvédelmi készültséget rendeltek el csütörtökön a Nógrád megyei Ipolytarnócon is az Ipoly folyó vízszintemelkedése miatt, ezt az önkormányzat közölte a közösségi oldalán. Azt írták, a homokzsákok elhelyezésében és a kitelepítésben segítséget nyújtanak civil mentőcsoportok, a HELP Mentőegyesület, a Palóc Mentőcsoport és a Magyar Máltai Szeretetszolgálat. Az önkormányzat reményét fejezte ki, hogy hamarosan visszatérhetnek otthonukba a kiköltöztetett családok.