Majdnem halálra itatta vízzel cellatársát egy szegedi rab tavalyelőtt, vádat emeltek ellene

A Csongrád-Csanád Vármegyei Főügyészség szóvivője hétfőn arról tájékoztatta az MTI-t, hogy vádat emeltek egy férfivel szemben, aki fogva tartása során arra kényszerítette zárkatársát, hogy minden vesztes kártyacsata után vizet igyon, a mintegy nyolc litert megivó sértettet életveszélyes állapotban szállították kórházba.

Szanka Ferenc szerint a férfit életveszélyt okozó testi sértés, zsarolás és kényszerítés bűntettével vádolják. A rab 2021 szeptemberétől a Szegedi Fegyház és Börtönben minden ok nélkül folyamatosan belekötött zárkatársába, ütötte-verte, különböző feladatok elvégzésére kényszerítette, megalázta és kihasználta. A sértett hogy elkerülje a bántalmazásokat a vádlott minden kérését teljesítette.

A rendszeres zárkabeli kártyázások egyikén, 2021. november 8-án a vádlott arra kényszerítette a sértettet, hogy vesztes játszmánként egy, összesen három liter, majd a végén további öt liter vizet is megigyon. A sértett könyörgött, hogy nem bírja, rosszul van, erre a vádlott bántalmazta, majd zsír evésére is utasította. A sértett rövid idő múlva rosszul lett, eszméletét vesztette, majd kórházba szállították, és gyógykezelték, mivel vízmérgezés a szervezet nátriumháztartásának felborulása miatt életveszélyes állapot alakult ki nála.

A vádlott, mielőtt a sértettet elszállították, megfenyegette a zárkatársait, hogy az előzményeket nem mondhatják el, azt kell állítaniuk, hogy a sértett egyszer csak lefordult a székről. A csoportvezető ügyész tudatta, a főügyészség – mértékes indítványként – a vádlotti beismerés esetére hat és fél év szabadságvesztés büntetés kiszabását indítványozta a bíróságnak.