Szegedi teológus: Benedek pápa törékeny testével és finom lelkével hirdette, minek nem szabad elveszni az életben, mert akkor minden elveszik

„Az 1968-as lázadások, a világszerte lezajlott felfordulás alapvetően meghatározta Joseph Ratzinger szemléletét” – mondta Máté-Tóth András vallástudós szombaton XVI. Benedek nyugalmazott pápa halála kapcsán. A Szegedi Tudományegyetem Vallástudományi Tanszékének alapítóját az Ady térről kapcsolták élő adásban az M1 Híradójában.

XVI. Benedek nyugalmazott pápa, aki 2005 és 2013 között volt a római katolikus egyház feje, 95 éves korában szombaton délelőtt hunyt el. A modern kor első egyházfője volt, aki 600 év után először lemondott a pápaságról. Ferenc pápa megválasztását követően a saját magának kijelölt nyugalmazott pápa címmel visszaköltözött a Vatikánba, ahol a Mater Ecclesiae kolostorban élt. Utoljára 2020 júniusában mutatkozott a nyilvánosság előtt.

A szegedi teológus szerint „az emeritus pápa számos művében kifejtette, hogy 1968-ban elindult Európában és Észak-Amerikában egy olyan folyamat, amely az igazság és az erkölcsi normák biztonságának szétesését jellemzi. Teológusként, a Hittani Kongregáció prefektusaként, II. János Pál pápa mellett tevékenykedve és pápaként is minden erejével ez ellen próbált küzdeni.”

Forrás: M1 Híradó

Ratzinger bíboros egyik legfontosabb állítása az volt Máté-Tóth szerint, hogy a relativizmus miatt lettek talajvesztettek az emberek, és amiatt nem tudnak kapaszkodni világosan megfogalmazott, a világ kereszténysége számára leszögezett értékekbe, a szeretet és az igazság alapértékeibe. „A maga törékeny testével és finom lelkével, érzékeny intellektusával próbálta ellensúlyozni ezt a folyamatot, és erre hívta a mélyen hívőket, de azokat is, akik világosan, értelemmel keresik, minek nem szabad elveszni az életben, mert akkor minden elveszik” – fűzte hozzá Máté-Tóth András.

Máté-Tóth András 1957-ben született magyar teológus, vallástudós, egyetemi tanár, a Szegedi Tudományegyetem Vallástudományi Tanszékének alapítója. Kutatási területei kiterjednek a vallástudomány magyarországi történetére, a kortárs vallási és egyházi változásokra Kelet-Közép-Európában, valamint a római-katolikus pasztorálteológia kortárs jelenségeire.