Fűtés nélkül, 12 fokban indul a munka reggelente egy állami irodaházban Szegeden

Nyár óta nincs gáz a szegedi Belvedere-palotában, ahol számos állami szervezet helyi kirendeltsége is található. A Tisza Lajos körút végében található hivatalból érkező beszámolók alapján a dolgozók reggel 12 fokban kezdik meg a munkát, és a hőmérséklet napközben is csak úgy éri el a 18 fokot, hogy az irodákban gyakran nagykabátban, betakarózva tevékenykedő dolgozók saját pénzükön vásárolt hősugárzókkal igyekeznek javítani a helyzeten.

Az üzemeltető még nyáron mondta fel a szerződést, és azóta sem sikerült újat kötni, ezért nincs gáz, és így fűtés sem a Belvedere-palotában – derült ki egy szerkesztőségünkhöz eljuttatott olvasói levélből. Információink szerint gázkvóta sem lett lekötve, de ha minden igaz, az épület kazánjának az állapota sem tenné lehetővé a fűtés újraindítását.

Az 1882-ben pénzügyigazgatóságnak emelt, védett palota részben a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt., részben a Csongrád-Csanád Megyei Önkormányzat tulajdonában van, de több állami szerv helyi kirendeltségének is otthonául szolgál. Itt vannak például Nemzeti Szakértői és Kutató Központ, a Csongrád Megye Fejlesztéséért Nonprofit Kft., a Tiszai Vízirendészeti Rendőrkapitányság, a Terrorelhárítási Központ, és a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat szegedi irodái is.

Az épületben vannak ugyan klímák, de azokat nem fűtésre optimalizálták, így van olyan iroda, ahol reggel 12 fokban állnak neki a munkatársak a napi teendőknek. Többen téli kabátban vagy takarókba bugyolálva dolgoznak, és a saját fizetésükön vásárolt hősugárzókkal próbálják elviselhetőbbé tenni a körülményeket, de azok a terhelés miatt gyakran leverik a biztosítékot. A dolgozók örülnek, ha az épületben délre eléri a hőmérséklet az előírt 18 fokot, de

vannak nagyobb, fűtetlen terek, ahol egész napra marad a 12°C.

Kerestük az épületben székelő szervezeteket, hogy tudják-e, illetve mivel biztosítják az irodáikban az előírt átlaghőmérsékletet, valamint, hogy adnak-e esetleg munkaidő-kedvezményt a dolgozóiknak, netán van-e lehetőség homeoffice-munkavégzésre. A Nemzeti Szakértői és Kutató Központ (NSZKK) azt írta, nem áll módjukban válaszolni, keressük a szerintük az ügyben illetékes Országos Rendőr-főkapitányság sajtóosztályát, ahol azonban arra hivatkozva utasították el a válaszadást, hogy az „épület nem a rendőrség tulajdona, így az üzemeltetésével kapcsolatos kérdések megválaszolása nem a rendőrség kompetenciája”.

Fotó: Bálint András / Szegeder

A Terrorelhárítási Központ megküldött válaszában azt írta, hogy az épület kapcsán jelzett probléma a TEK dolgozóit nem is érinti, a munkavégzéshez szükséges feltételek részükre biztosítottak a mindennapok során. A Csongrád Megye Fejlesztéséért Nonprofit Kft., a Tiszai Vízirendészeti Rendőrkapitányság és a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat cikkünk megjelenéséig nem válaszolt a megkeresésünkre.

A korábban a rendőrséghez irányító NSZKK később a Belügyminisztérium közbenjárásával bővebben is tájékoztatott. Azt írták, hogy dolgozóik igazságügyi alkalmazottak, és az igazságügyi alkalmazottak szolgálati jogviszonyáról szóló törvény nem ad lehetőséget az NSZKK-nak home office biztosítására.

A rendeletben foglalt léghőmérsékletet lokális megoldásokkal, például elektromos hősugárzókkal és split klímákkal biztosítják,

de megkezdték az egyéb, fenntartható és gazdaságos fűtési alternatívák felmérését is. A dolgozók munkaidő-kedvezményt az időjárásra tekintettel nem kapnak, de a szünetben a működést a minimálisra csökkentik, területi intézeteik a két ünnep között bezárnak.

A szegedi Belvedere-palota nagyobbik hányada a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. (MNV) tulajdonában van, 2015-ben költözött ide a Csongrád-Csanád Megyei Önkormányzat, ami 2016-tól – miután megvásárolta az MSZP tulajdonrészét – résztulajdonos is lett. A vagyonkezelőnél és az önkormányzatnál a fűtési rendszer állapota, és a probléma megoldásának várható időpontja felől érdeklődtünk. A Vagyonkezelő nem válaszolt, a Csongrád-Csanád Megyei Önkormányzat pedig néhány nap türelmet kért, amely után cikkünk megjelenéséig végül nem érkezett meg válaszuk.

A Szegeder együttműködik a Telexszel, hogy az olvasók Budapesten és egész Magyarországon értesüljenek a legfontosabb és legérdekesebb szegedi és környékbeli témákról és történésekről. Ez a cikk ezen együttműködés keretén belül jelenik meg a Telexen is. Ha szeretnéd, hogy még több sztorit tudjunk feldolgozni és az ország elé tárni, támogasd a Szegedert! Az eddig a Telexen megjelent cikkeink ide kattintva érhetők el.