A Mars téri piacon is annyira megdrágult a hal, hogy egyesek anélkül főznek halászlevet

A szegedi Mars téri piacon jártak a HVG újságírói, ahol egy csemegepultos elmondta: a magasabb árak miatt a tavalyihoz hasonlóan ugyanakkora bevételt vár idén is, de kevesebb terméket tud eladni, mert sokan elmaradtak idénre.

A HVG szegedi piacon szerzett tapasztalatai szerint harminc százalékkal drágább lett a hal, így van, aki a hal nélküli halászlé receptjét tanulja: algaalappal is készülhet a karácsonyi vacsora. Az árusoktól azt is megtudták: van, aki kivételesen inkább élő halat vásárol, csak hogy megússza a filézés és a szeletelés árát.

„A karácsonyi díszeknek is kisebb a keletjük, az árus szerint szerencse, hogy maradt a tavalyi készítésű asztali díszekből, mert azokat valamivel olcsóbban tudják adni. Az újak már drágák, mert a Mol alaposan megemelte a gyertya alapanyagának, a paraffinnak az árát, háromszor annyit is elkérnek érte, mint tavaly” – olvasható a HVG csütörtökön megjelenő, karácsonyi számában.

A lap ismerteti a Medián karácsonyi felmérésének eredményét is, amelyből kiderül: tavasz óta 45-ről 66 százalékra nőtt azok aránya, akik szerint rossz irányba mennek a dolgok Magyarországon. Továbbá egy áprilisi felmérésben még 51 százalékos eredmény után mostanra már csak az emberek 27 százaléka érzi úgy, hogy jó irányba mennek a dolgok. A teljes cikk arra is választ ad, hogy a tudomány szerint miért nem baj az ilyesfajta össztársadalmi pesszimizus, később a hvg360-on is olvasható lesz.