Joób: Nem támadtam Szegedre, normális demokráciában van helye a véleménykülönbségeknek

Márton-napi sajtótájékoztatót tartott ma Joób Márton önkormányzati képviselő, ahol válaszolt azokra a vádakra, amik a hetekben a személyét érték. Joób a Városháza előtt, 10 órakor olvasta fel nyilatkozatát. Korábban írtuk, hogy a képviselőt az Összefogás Szegedért frakció a napokban egyhangú szavazással kizárta sorai közül, a döntést az MSZP, DK és Momentum frakciók minden tagja támogatta.

„Tizenegy gyermekes, hívő emberként mindig igyekeztem tisztességesen élni, és gyermekeimet is erre nevelem” – kezdte Joób a sajtótájékoztatót. Elmondta, hogy a történtek ellenére továbbra is optimista, és bízik a független magyar bíróságban. „Szeretem Szegedet, és büszke vagyok arra, hogy a szegedieket képviselhetem a közgyűlésben” – folytatta, majd az önkormányzattal kapcsolatos nézetkülönbségeire reflektálva megjegyezte, hogy egy normális demokráciában van helye a véleménykülönbségeknek, vitának, a vita következményeként pedig konszenzuson alapuló döntéseknek, melyek a lakosság érdekeit szolgálják.

Elmondta, hogy az elmúlt időszakban is törekedett arra, hogy képviselőként minél több társadalmi réteggel személyes kapcsolatot építsen ki, ezért tartotta fontosnak többek között a sportlétesítmények és a piac bezárásának, illetve az ingyenes újszegedi parkolásnak az ügyét, melyeknek hangot adott. „Az elmúlt időszakban megjelent nyilatkozataim célja egyetlen esetben sem a támadás volt, hanem a figyelemfelhívás és a konstruktív tárgyalásokra való felkérés” – tette hozzá.

Fotó: Bálint András / Szegeder

Állítása szerint azért fordult a nyilvánossághoz, mert a városvezetés többszöri megkeresése ellenére is elzárkózott a vele való találkozótól, de továbbra sem célja a polgármestert és a városvezetést támadni. A képviselő alaptalannak és valótlannak nevezte azokat az indokokat, melyek alapján az Összefogás Szegedért frakcióból kizárták.

„Egyetlen intézkedésem sem önös érdekből vagy bármiféle anyagi haszonszerzés céljából történt, ahogy azt a frakció állítja.”

Hozzátette azt is, hogy senkivel nem kötött megállapodást egy enyhébb büntető ítélet reményében, és nem szavaztott senkivel sem együtt, kizárólag a saját meggyőződése alapján. Visszautasította, hogy bármiféle hazugságot terjesztett volna a városról és a városvezetésről, úgy érzi, hogy nem fordult szembe az Összefogás Szegedért értékeivel, mindössze a lakosság érdekeit próbálta képviselni.

„Szeged város lapja, illetve annak főszerkesztője minden etikai és morális szabályt megsértett velem szemben azáltal, hogy a megállapodásunkat megszegve, szavaimat kiforgatva, egy 9 hónappal ezelőtti eseményről úgy tudósítva, mintha az most történt volna, lejárató cikket jelentetett meg rólam úgy, hogy február 11-én már részletesen beszámolt ugyanerről az eseményről.”

Fotó: Bálint András / Szegeder

Joób idézte akkori szavait a büntetőüggyel kapcsolatban: „Bízom a független, magyar bírósági rendszerben és biztos vagyok abban, hogy az eljárások során tisztázódni fog a szerepem. A sajtóban megjelent személyemet érintő állítások nem felelnek meg a valóságnak, egyébiránt

semmiféle bűnszervezetnek nem vagyok és nem is voltam sem tagja, sem vezetője,

és úgy gondolom, hogy mint minden magyar állampolgárt, engem is megillet az ártatlanság vélelme.”

Joób elmondta azt is, hogy azért fizetett be pénzt végül, hogy fél év előzetes letartóztatás után hazamehessen a feleségéhez és gyermekeihez. „Az ellenem folyó eljárás következményeként cégeim tönkrementek, családom az ellehetetlenülés szélére került, de nem az a típusú ember vagyok, aki feladja és földön marad” – tette hozzá.

Beszélt az ellene folyó eljárás jelenlegi helyzetéről is. Elmondta, hogy az ügyben eljáró bíróság május 17-én végzésben szólította fel az Ügyészséget arra, hogy az eljárás megszüntetésének terhe mellett a végzés kézhezvételétől számított két hónapon belül a vádirat hiányosságait pótolja. Ennek elmaradása esetén a bíróság az eljárást a büntetőeljárás 492-es paragrafus 2. bekezdésének e pontja alapján megszünteti. „Tudomásom szerint a vádhatóság részéről ez a hiánypótlás nem történt meg” – zárta sorait a képviselő.

Fotó: Bálint András / Szegeder

Ahogy azt írtuk, az Összefogás Szegedért frakció nemrégiben kizárta Joób Mártont sorai közül, amit azzal indokolt, hogy Joóbot elsőrendű vádlottként, bűnszervezetben elkövetett, különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalással és más bűncselekményekkel vádolja az ügyészség. A vád szerint az ő vezetésével 271 millió forint vagyoni hátrányt okoztak a magyar költségvetésnek.

„Joób Márton a vádemelés óta önös érdekből, talán a Fidesszel kötött megállapodás vagy enyhébb büntetőítélet reményeben, esetleg más anyagi haszon miatt a legnehezebb gazdasági és társadalmi válságban folyamatosan hazugságokkal próbálja meg lejáratni városunkat és a szegedi városvezetést. Joób Márton a város érdekeivel szemben a fideszes propagandamédiában rendre Szegedre és a városvezetésre támadt, a Fidesszel közösen szavazott, szembefordult az Összefogás Szegedért frakció legfontosabb értékeivel” – áll az Összefogás Szegedért frakció közleményében.