Jövő hét szombaton rendezik a 14. szegedi képregényfesztivált a Somogyi-könyvtárban

November 19-én kerül megrendezésre a 14. szegedi képregényfesztivál – közölte a Szegederrel a Somogyi-könyvtár. A fesztivál látogatói a műfaj örökifjú klasszikusai mellett a kortárs irányzatokkal és alkotókkal is megismerkedhetnek.

Mint írják, a képregényrajzolókat alkotás közben figyelheti meg az érdeklődő nagyérdemű, sőt, a vállalkozó kedvűek ceruzát ragadva társulhatnak az alkotáshoz. A fesztivál idejére a képregénykiadók és -terjesztők is jelen lesznek kínálatukkal, biztosítva az újdonságok megtekintésének és megvásárlásának lehetőségét. A fesztiválon a korábbi évekhez hasonlóan neves alkotók tartanak előadásokat.

  • Fazekas Attila a legnagyobb képregényes életművel rendelkező grafikusművész. Több ezer oldal megrajzolója, aki 1972 óta – már ötven éve – mind a mai napig aktív rajzoló. Legendás képregények megalkotása fűződik a nevéhez, amelyek közül ma már több is kincsnek számít a gyűjtők körében.
  • Kertész Sándor a képregény és az irodalom kapcsolatát vizsgálja előadásában. Egy félreértésen alapulva évtizedekig hitték Magyarországon, hogy a képregény nem más, mint irodalmi művek képes feldolgozása. De hogy milyen irodalmi művek és hogyan lettek a képes elbeszélési forma alanyai, azt egyrészt a politika, másrészt az alkotók, szerkesztők irodalmi műveltsége is meghatározta. Ezeknek a műveknek ered a nyomába Kertész Sándor.
  • Márok Attila a Toldi – A malomkő árnyéka című képregénykötet kapcsán az új digitális 3D technikákról oszt meg érdekességeket a közönséggel, de érkezik Váradi Gábor is, aki a tavalyi fesztiválon megkezdett képregényes-mitológiás sorozat folytatásaként ezúttal a képregények mitológiateremtő erejére koncentrál előadásában.

A fesztivál vendége lesz a Hellboy című képregény magyar alkotója, László Márk is, akivel Frank Zita, a Vadvirágok Könyvműhely főszerkesztője beszélget majd. A napjainkra nemzetközi ismertséget elért alkotó első publikált képregényes munkája Csepella Olivér 2016-ban megjelent Nyugat+Zombikjában volt. 2020 elején jelentek meg első külföldi munkái, egy rövid történet a Hellboy Winter Specialben a Dark Horse Comicsnál (ami magyarul a Szívesség a fösvénynek címet kapta), majd egy teljes füzetnyi képregény a BOOM! Studios gondozásában, ami a Jim Henson’s The Storyteller: Ghosts címen jelent meg, ezt ő is írta. Idén jelent meg a Hellboy Budapesten című munkája.

Mindemellett egy kerekasztal-beszélgetést hallgathatnak meg az érdeklődők a női képregényhősökről Frank Zita, Kleinheincz Csilla, Szép Eszter és Szabó Zoltán Ádám tolmácsolásában, ahol a moderátor Bedekovics Ákos lesz.

A díszvendég a világhírű szerb képregényalkotó, Aleksandar Zograf lesz.

A budapesti rendezvények után most először látogat el a szegedi képregényfesztiválra, és ebből az alkalomból egy újabb képregényfüzete is megjelenik „TV-függők, TV-álmok” címen. A fesztiválon az előadások 1016 óráig tartanak majd, a két blokk között 50 perces szünettel.

A képregényfesztivált több kiállítás kíséri, amelyeket a fesztivál napjától egészen december 17-ig megtekinthet majd a közönség. Így például Fazekas Attila képregény-mozaikjai, Márok Attila, a Toldi – a malomkő árnyéka című képregényének néhány rajza, valamint egy, a Korcsmáros Pál-díjas képregényrajzolóra és grafikusra, Sarlós Endrére emlékező kiállítás is megnyílik majd. A 2022 júniusában elhunyt alkotó nevéhez olyan művek főződnek, mint az Elfeledett hősök, A Trianon-kód, a Mecseki láthatatlanok, vagy éppen a Seuso-mozaik egyes fejezetei.

Idén először a résztvevőknek lehetőségük lesz egy workshop keretében közösen megalkotni egy képregényt olyan alkotókkal együtt, mint Pilcz Roland, Nemes Annamária (Aventisz) és Vörös Édua. A workshop idei témája a női képregényhősök lesznek.

Fotó: Somogyi-könyvtár