Tordai Bence és Szabó Rebeka Szegeden beszéltek a rezsiválság megoldásáról

Szabó Rebeka és Tordai Bence a Párbeszéd Magyarország a rezsiválság megoldásáról tartottak csütörtök délután 16 órakor egy sajtótájékoztatót Szegeden, az Ifjúsági Ház előtt „200 ezer forintot minden családnak! Zöld otthonokat, zöld munkahelyeket” címmel. A tájékoztatón jelen volt Kovács Tamás, Szeged gazdasági alpolgármestere is.

A Párbeszéd politikusai „Ami jár az jár ! – Rezsiutalvány” című országos kampánykörútjuk során érkeztek Szegedre. A sajtótájékoztató után, 17 órakor kezdődő fórumon részt vesz Szabó Rebeka és Tordai Bence a Párbeszéd társelnökei, országgyűlési képviselők, Szabó Tímea, a Párbeszéd frakcióvezető-helyettese és Temesvári Szilvia, a Párbeszéd terézvárosi klímavédelemért felelős alpolgármestere. A fórumot ide kattintva lehet élőben követni.

A Párbeszéd az energiaválság lakosságra háruló terheinek enyhítése érdekében parlamenti határozati javaslatot nyújt be, és ehhez kapcsolódóan országos kampányt és petíciót indít. A sajtótájékoztató bár elég halk a felvételen, a képviselők arról beszélnek, hogy a kormánynak nincs megoldása az egyre mélyülő megélhetési és energiaválság kezelésére, azonban a Párbeszéd olyan határozati javaslatot terjeszt a parlament elé, amely gazdaságilag is fenntartható módon enyhíti a magyar lakosság terheit, hozzájárulva a krízis felszámolásához.

Rezsiutalvány

A javaslat központi eleme a Rezsiutalvány nevű támogatási forma, amelynek révén fűtési és számlázási módtól függetlenül 200 ezer forintos rezsitámogatásban részes Magyarországon eleve 30-40 %-os az energiaszegénység, és évente 100-as nagyságrendben fagynak télen halálra az emberek. Most viszont a háztartások legalább kétharmada számára fog elviselhetetlen terhet jelenteni a rezsiszámlák kifizetése.

Javaslatcsomagunk másik két, a zöld átállását és a fenntarthatóságot erősítő eleme egy vissza nem térítendő állami támogatásból finanszírozott országos lakossági energiahatékonysági, otthon-korszerűsítési program elindítása – a fűtési kiadások csökkentése érdekében –, valamint a napelemekkel, hőszigeteléssel kapcsolatos hiányszakmák munkaerőproblémáit kezelő, állami ösztöndíjas képzési-átképzési lehetőség megnyitása.

Kormányzati segítség kell

Ennek kapcsán Kovács Tamás, Szeged gazdasági alpolgármestere beszélt a város zöld beruházásairól, többek között a geotermikus rendszerről. Azt is megemlítette, hogy Szeged költségvetése idén még kezelhető, de a hatalmas nyereséggel működő állami energiaszolgáltatók miatt jövőre már segítséget várnak majd, mert nem kezelhető helyi szinten az energiaválság, csak központi költségvetéssel.

A Párbeszéd szerint javaslataik költségigénye társadalmilag igazságos forrásátcsoportosítással megteremthető, például a rekord-inflációból származó többlet áfa-bevételből, a pazarló, hibás prioritásokon alapuló állami beruházások felülvizsgálatából, valamint az ágazatai különadók kiterjesztéséből a kormányközeli üzleti szektorokra. A határozati javaslattal egyidejűleg a Párbeszéd benyújtja a szolidaritási vagyonadóra vonatkozó törvényjavaslatát is – közölték.