Latorcai Csaba Szegeden: Az egészségügyben volt a legnagyobb arányú béremelkedés

A kormány 2010 óta kiemelten kezeli az egészségügy modernizációját, az egészségügyben dolgozók erkölcsi és anyagi megbecsülését jelentette ki a Miniszterelnökség területfejlesztésért felelős parlamenti államtitkára csütörtökön Szegeden.

Latorcai Csaba, a szegedi fogorvosnapokon kifejtette, mi sem mutatja ezt jobban, mint hogy az elmúlt évek legnagyobb arányú béremelkedése éppen az egészségügyi ágazatban, különösképpen az orvostársadalomban ment végbe.

2010 óta országszerte felújítottak 91 kórházat, 54 rendelőintézetet, 107 mentőállomást. A nemzeti kormány kiemelt célja, hogy az egészségügyi dolgozók megkapják a megérdemelt társadalmi és anyagi elismerést, biztosítottak legyenek számukra a 21. századi orvosi eszközök és a megfelelő munkakörülmények hangsúlyozta a politikus.

Az államtitkár kitért arra, a Szegedi Tudományegyetem magyar költségvetési és uniós forrásokból az elmúlt időszakban igen kiváló eredményeket ért el. A kormány az intézmény infrastrukturális fejlesztésére 7,5 milliárd forintot tudott biztosítani. Példaként említette az SZTE egészségtudományi képzési tömbjének szintén kormányzati támogatással zajló építését, amely tavaszra befejeződhet, és jövő szeptemberben az oktatás is megkezdődhet. Új épülete lesz az SZTE fogorvostudományi karnak is tette hozzá.

A kormány célja az ország egészét érintő, nagy horderejű programok támogatása: az egynapos sebészetek, a járó- és fekvőbeteg-ellátás infrastruktúrájának fejlesztése, a kórházak, szakrendelők energetikai korszerűsítése vagy a mentőszolgálat fejlesztése. A cél, hogy az ország valamennyi településén azonos, magas színvonalú ellátást kapjanak a páciensek tudatta Latorcai Csaba.

A kormány kiemelten kívánja támogatni az alapellátás fejlesztését a háziorvosok szerepének erősítése, a lakóhelyhez közeli szolgáltatások bővítése és a szakellátás tehermentesítése érdekében mondta az államtitkár.