Egyelőre nem zárnak be a szegedi uszodák, néhol mégis szünetel az iskolai úszásoktatás

A szegedi, önkormányzati fenntartású uszodák és sportlétesítmények bezárásáról egyelőre nem született döntés, de jelenleg úgy tűnik, hogy nem kell őket bezárni a Tiszavirág Sportuszodában található meleg vizes medencét. Azonban hiába maradnak nyitva az intézmények, a magas jegyárak miatt az úszásoktatást szünetelteti a tankerület némely intézményben.

Korábban arról számoltunk be, hogy Joób Márton nyílt levelet címzett Botka Lászlónak arról, hogy a képviselőt aggodalommal tölt el, hogy más városokban már bejelentették a sportlétesítmények, uszodák, sportcsarnokok bezárását, mivel az önkormányzatok nem tudják kitermelni a rezsidíjakat.

Megjegyezte, a szegedi sportlétesítményekben, a lakosságon felül az iskolai testnevelésóra keretében is nagyon sok gyermek vesz részt ingyenes úszás-, illetve korcsolyaoktatáson. Ezért kérte, hogy elindulhasson egy közös párbeszéd a Sport és Fürdők Kft., a városvezetés, a sportegyesületek és azok szponzorai, a sportszövetségek, a tankerület, az oktatási intézmények vezetői és a lakosság között annak érdekében, hogy

elkerülhessük a létesítmények bezárását.

A Délmagyarország írt a Tiszavirág Sportuszodában olvasható feliratokról, hogy jövő héttől nem üzemel a meleg vizes medence. Nagy Katalin, a Szegedi Sport és Fürdők Kft. ügyvezetője a lapnak elmondta, a medence egy része kültéren található, így nem gazdaságos fűteni, ezért igénybevétele nem lehetséges október 3-tól.

Korábban az a hír is elterjedt, hogy a szaunákat sem működtetik majd, ezt azonban az ügyvezető cáfolta. Sőt október 1–2 között csatlakoztunk a szaunázók hétvégéje programsorozathoz, melyre szaunaszeánszokkal és meglepetésekkel várjuk vendégeinket. A szaunák és a wellness részleg ezt követően is változatlanul használható lesz – hangsúlyozta a lapnak.

Fotó: Szegedi Sport és Fürdők

Nem zár be a Városi Sportuszoda sem, a sátrat hamarosan felteszik, hogy téliesítsék. Bár magánkézben van, de arról is beszámoltunk, hogy a Napfényfürdő Aquapolis a sátor állapotára hivatkozva nem téliesíti majd a SZUE-medencét. Ugyanakkor ők abban gondolkodnak, hogy az energiaárakon azzal spórolnának, hogy bevezetné a termálvizet a medencébe.

Néhol mégis megszűnt az úszásoktatás

A fentiek alapján tehát elvileg minden feltétel adott ahhoz, hogy továbbra is járjanak iskolai úszásoktatásra a diákok. Erről számolt be a Sport és Fürdők is a Délmagyarországnak korábban, azonban azóta több szülő is megkereste a lapot és jelezte, hogy náluk már

lemondták az uszodai tanórákat annak ellenére is, hogy annak árát befizették és a szükséges felszereléseket megvásárolták.

Ez egyébként – mint írják – nincs minden intézményben így, van, ahol továbbra is viszik a gyerekeket úszni.

Plesovszkiné Ujfaluczki Judit, a Szegedi Tankerületi Központ vezetője a kérdésre – hogy tankerületi döntés volt-e az úszásoktatás leállítása és ha igen, mi volt az oka – elmondta, a jelenlegi háborús energiaválság mindenhol érezteti hatását, majd hozzátette, a működését fenntartó kevés számú uszodai létesítmény szolgáltatását sokszoros áron biztosítja. Hozzátette, a tankerület tanulóinak a későbbiekben átütemezve lehetősége lesz bepótolni az úszásórákat.

A Szegedi Sport és Fürdők részéről Nagy Katalin egy újabb válaszában azt írta arra a kérdésre, hogy születik-e döntés takarékossági intézkedésekről, hogy a sportlétesítményekben lehetséges energiatakarékossági intézkedéseket a tulajdonossal vizsgálják, melyekről döntés esetén tájékoztatást fognak adni.