Joób Márton nyílt levélben szólította fel Botka Lászlót, hogy ne zárják be a szegedi sportlétesítményeket

A nyílt levelet a korábban költségvetési csalással is megvádolt újszegedi önkormányzati képviselő szerkesztőségünknek juttatta el, ezt alább változtatás nélkül közöljük:

„Tisztelt Polgármester úr!

A következő időszakban Szeged város cégének, a Sport és Fürdők Kft.-nek, amely a város valamennyi önkormányzati tulajdonú sportlétesítményét fenntartja és működteti, soha nem látott gazdasági nehézségekkel kell szembenéznie az energiaválság következményeként. A közel tízszeresére emelkedett rezsiköltségek szinte lehetetlen helyzetet teremtenek.

Aggodalommal tölt el az, hogy más városokban már bejelentették a sportlétesítmények, uszodák, sportcsarnokok bezárását, mivel az önkormányzatok nem tudják kitermelni a rezsidíjakat. A szegedi sportlétesítményekben, a lakossági használat mellett, több ezer szegedi gyermek sportol napi szinten, emellett az iskolai testnevelés óra keretében is nagyon sok gyermek vesz részt ingyenes úszás-, illetve korcsolyaoktatáson.

Kérem a támogatását abban, hogy elindulhasson egy közös párbeszéd a Sport és Fürdők Kft., a városvezetés, a sportegyesületek és azok szponzorai, a sportszövetségek, a Tankerület, az oktatási intézmények vezetői és a lakosság között, annak érdekében, hogy elkerülhessük a létesítmények bezárását.

És noha a rezsiválság minden családot érint, közös összefogással tehetünk azért, hogy biztosítsuk a gyermekeink számára az egészséges fejlődés lehetőségét. Nagyon szomorú lenne, ha a gyermekeket meg kellene fosztanunk a sportolási lehetőségektől. Azonnali, gyors intézkedésekre van szükség!

Sajnálatos módon a városban működő sportegyesületek számára nehézséget okoz a Sport és Fürdők Kft. ügyvezetőjével történő kommunikáció. Számos egyesülettel megromlott vagy egyáltalán nincs kapcsolata, és nem ismeri a helyzetüket, így fennáll a veszélye annak, hogy az általa elindított tárgyalási folyamat nem vezet időben eredményre. Sajnos az sem javít a helyzeten, hogy a cégen belül, valamint az egyesületek és a lakosság körében is nagy a bizonytalanság az ügyvezető tevékenységével kapcsolatban, és emiatt a válságmenedzselés is elhúzódhat.

Azzal kéréssel fordulok Önhöz, hogy Szeged város közgyűlése a soron következő közgyűlésen, vagy egy rendkívüli közgyűlés alkalmával tárgyalja meg a cég helyzetét, és keressen megoldásokat annak érdekében, hogy a sportlétesítményeink tovább működhessenek!” – zárja sorait Joób.

Korábban megírtuk, hogy a kormány július elsejétől vette ki a rezsicsökkentés hatálya alól az önkormányzatokat, vagyis azok azóta csak piaci áron tudnak földgázt és villamos energiát venni. Míg Makónak „csak” az idei ár öt-hatszorosára drágult a földgáz, Szegednek az idei 252,5 millió forint helyett jövőre már 2,4 milliárd lesz a számla.

A koronavírus-járvány alatt a kormányzati elvonásokkal már megtépázott települések elkezdtek számolgatni, hogyan tudnák lenyelni ezt a hirtelen jött terhet. Hódmezővásárhely mellett az ország több települése is elgondolkodott például a közintézmények, így a könyvtárak, uszodák, sportcsarnokok, művelődési házak bezárásán a fűtési időszakra, hogy ezzel is spóroljanak az energiadíjakkal.