Hódmezővásárhelyen bezárhat az Emlékpont, összevonhatnak bölcsődei és óvodai csoportokat is

A magas energiaárak miatt az önkormányzati szövetségek szerint mindenképpen állami beavatkozásra lesz szükség, különben lehetetlen helyzetbe kerülnek az egyébként is legatyásodott települések – írja a Telex. Hódmezővásárhelyen több intézkedést is bevezetnek, többek között bezárhat az Emlékpont is.

A lap cikke az ország több településének helyzetét is felvázolja. Írtak többek között Hódmezővásárhelyről is, ahol a 2006-ban nyílt Emlékpont átmeneti bezárása is felmerült Szabó János gazdasági alpolgármester szerint, melyről hamarosan döntenek. Szintén tervben van, hogy más, kevés látogatót fogadó helyen is mérséklik vagy szüneteltetik a fűtést.

A hódmezővásárhelyi önkormányzat intézményei mintegy 25 önálló telephelyen működnek. Ezek többsége óvoda és bölcsőde, de van köztük könyvtár, művelődési ház, ifjúsági klub, múzeum, és képzőművészeti galéria is. Elképzelhető, hogy összevonnak bölcsődei és óvodai csoportokat, ennek lehetőségét is vizsgálják még – áll a cikkben.

Ami biztos, hogy fűtési idényben korlátozni fogják, maximum hány fok lehet az intézményekben,

míg a meleg víz esetében egyelőre nem terveznek ilyesmit. A helyzet azonban gyorsan változhat, így nem kizárt, hogy más intézkedésekre is szükség lesz tette hozzá az alpolgármester a portálnak. Budapesthez hasonlóan Hódmezővásárhelyen is lerövidítik a díszkivilágítás időtartamát. Azt még nem tudják, hogy mennyivel nő idén az energiaköltség, mivel nincs még szerződésük gázra és áramra.

Szabó János szerint Hódmezővásárhely még viszonylag jó helyzetben van, mert a városnak vannak pénzügyi tartalékai, így nem kell leállítaniuk a legfontosabb beruházásokat. Sőt, igyekeznek felgyorsítani a különböző energetikai fejlesztéseket:

  • a városháza tornyának hamarosan kezdődő felújításánál napelemes LED-lámpákkal oldják meg a világítást,
  • az egyik bölcsődében pedig a régi, nagy fogyasztású gázkazánok helyett talajszondás, hőszivattyús fűtés lesz, napelemekkel kombinálva.

Az is előny, hogy az önkormányzati intézmények egy részét már korábban átállították termálvíz-hőenergiára, a városháza, a gimnázium, és a strandfürdő is így működik. Az a terv, hogy később óvodákat és bölcsődéket is bekötnek a termálvizes fűtési hálózatba.