Bringás reggelivel és óriásbáb-felvonulással indul a szegedi Autómentes nap csütörtökön

Bringás reggelivel, színpadi programokkal, ügyességi versenyekkel, vetélkedőkkel és kézműves foglalkozásokkal kerül megrendezésre Szegeden az Autómentes nap szeptember 22-én, csütörtökön.

A Dóm téren reggel 7 és 9 óra között Bringás reggeli várja a korán kelő, aznapi helyváltoztatásukhoz kerékpárt választókat. Mindezt a Somogyi-könyvtár előtt felállított Rádió 88-as kapu alatt lehet majd megtalálni. Ezen kívül 8 és 9 között rendezik meg ugyanitt Tekerj és nyerj! nevű bicikliversenyt is.

A Dugonics téren óriásbáb felvonulást tart a Kövér Béla Bábszínház, majd a színpadi megnyitó után 10:15-kor a Csiga Duó lép fel, 11-kor a Péter & Pan gitárduó műsora lesz látható, majd 12:30-kor a STAMI Művészeti Iskola növendékei. A korábban említett kerékpárverseny eredményhirdetése délután fél kettő körül lesz megejtve.

További kapcsolódó programokat is hirdettek a térre a különböző együttműködő partnerek, így például

  • a Csongrád-Csanád Megyei Rendőr-főkapitányság Balesetmegelőzési Bizottságának jóvoltából lesz KRESZ-totó, „részegszemüveg” szimulátor és kerékpáros ügyességi pálya gyerekeknek. A látvány mellett funkcionális szerepe is nagyon fontos, hiszen egy parkoló autó (15 négyzetméter) helyét „foglalja” el, így kínál a városi közösség számára újabb és környezetbarátabb felhasználási módot.
  • A Csongrád-Csanád Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztálya és Közegészségügyi Osztálya több előadást is tart az emberi tevékenység által légkörbe juttatott anyagok és főbb hatásaik, a légszennyező anyagok és az általuk megtámadott emberi szervek, valamint a mozgás és az energiaegyensúly megtartásával kapcsolatos témakörökben. A látogatókat továbbá puzzle, képösszekötő, és egyéb játékos feladatok várják. A Műszaki Hatósági Főosztály, valamint a Munkaügyi és Munkavédelmi Osztály jóvoltából interaktív programok is lesznek „Keresd a párját” címmel, de megismerhetjük az egyéni munkavédelmi eszközöket is.
  • Magyar Vöröskereszt Csongrád-Csanád megyei szervezete gyermek-elsősegéllyel, tesztekkel, elsősegélynyújtó bemutatóval és újraélesztés gyakorlási lehetőséggel várja az érdeklődőket.
  • A Csemete Természet- és Környezetvédelmi Egyesület az Autómentes nap témájához kapcsolódó szemléletformáló kiállítással és az ehhez kapcsolódó játékos, figyelemfelkeltő feladatokkal és információterjesztéssel várja a kilátogatókat.
  • A MÁV a helyszínen tájékoztat a személyszállítási szolgáltatásairól, a gyerekeket pedig vonatos színezőkkel, és kvízjátékkal várják.
  • A Napos Oldal a Sérült Emberekért Alapítvány érzékenyítő játékokat szervez: lesz vakszoba és kerekesszékes akadálypálya is, valamint interaktív foglalkozás vakvezető kutya segítségével.
  • A szegedi vadaspark is bemutatkozik és játékos feladatokkal, valamint hüllősimogatóval ismertetik programjaikat.
  • Az SZKT idén is járműbemutatót tart: ennek keretében a T-873 pályaszámú Solaris Trollino 12AC típusú, alacsonypadlós, klímás, 75 fő kapacitású trolibuszt is elhozzák az eseményre. A helyszínen az SZKT és a VTTE szakmai kiadványai is megtekinthetők és megvásárolhatók.

Arról már korábban írtunk, hogy a közösségi közlekedési járatokon, helyi viszonylatban minden autóst ingyen várnak egészen csütörtök estig, amennyiben egy forgalmi engedélyt fel tudnak mutatni.

KAPCSOLÓDÓ CIKK:

Egy héten át ingyen utazhatunk autónk forgalmijának felmutatásával a szegedi helyi járatokon

Szeptember 16-ától, vagyis mától egészen szeptember 22-éig, a csütörtöki üzemzárásig az Európai Mobilitási Hét és az „Autómentes nap” rendezvényeihez csatlakozva, az SZKT akciót hirdetett.