Szegeden járt Magyarország miniszterelnök-helyettese

A Gál Ferenc Egyetem tanévnyitójára érkezett Szegedre a miniszterelnök-helyettes Semjén Zsolt. Az esemény előtt Kiss-Rigó László szeged-csanádi püspök és Dux László rektor társaságában koszorút helyeztek el Klebelsberg Kunó síremlékénél a szegedi dómban.

A katolikus egyetemek lényege a világ titkainak kutatása a kinyilatkoztatás bölcsességének fényében idézte II. János Pál pápát a miniszterelnök-helyettes a Gál Ferenc Egyetemnek a szegedi székesegyházban rendezett tanévnyitó ünnepi szentmiséjét követően. Az egyetemek feladata az igazság keresése, felfedezése és közvetítése mondta a politikus. Hangsúlyozta, a világ, az ember és az Isten titkait csonkítatlanul, a maguk teljességében kell kutatni, ahogy azt a katolikus egyetemek teszik.

Semjén Zsolt kifejtette, a Gál Ferenc Egyetem olyan tudást nyújt, amely egyaránt hasznára van az egyes embernek és a társadalomnak. A politikus szerint ez különösen fontos egy olyan korban, ahol különösen az Egyesült Államok egyetemeiről kiindulva olyan neopogány és kifejezetten barbár ideológia nyer teret, amely megtagadja mindazt az értéket, amit az emberiség létrehozott. A miniszterelnök-helyettes hangsúlyozta, különösen örül annak, hogy oly sok határon túli magyar tanul a Gál Ferenc Egyetemen. Az intézmény így sokak számára lehetővé teszi, hogy anyanyelvükön tanulhassanak, így a hétköznapi nyelv mellett az egységes szakmai nyelv is tovább él a teljes magyarság körében.

Kiss-Rigó László szeged-csanádi püspök felidézte, idén ünnepli szegedi működésének századik évét a Szegedi Tudományegyetem, és egy évszázada érkezett a városba a Gál Ferenc Egyetem elődje, a katolikus teológia is Temesvárról. Klebelsberg Kunó száz éve lett kultuszminiszter, ő és Glattfelder Gyula püspök sokat dolgoztak a többi közt a szegedi felsőoktatásért.

Dux László rektor kifejtette, a GFE küldetése a Szeged-Csanádi Egyházmegye, Délkelet-Magyarország és tágabb értelemben az egész Kárpát-medence biztos keresztény erkölcsi alapokon álló, szakmáját magas szinten, felelősséggel művelő értelmiségének képzése és továbbképzése.

Fotó: Ujvári Sándor / MTI

A GFE fenntartója a Szeged-Csanádi egyházmegye. A felsőoktatási intézményben négy kar és két intézet működik: Szegeden a Teológiai Kar, valamint az Egészségnevelési és Sportintézet, Szarvason a Pedagógiai Kar, Gyulán az Egészség- és Szociális Tudományi Kar, Békéscsabán a Gazdasági Kar, Mezőtúron a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Intézet. Az egyetem két köznevelési intézetet is fenntart: a szarvasi Gyakorló Óvoda és Általános Iskolát, illetve a mezőgazdasági képzés bázisiskolájaként a Gál Ferenc Egyetem Technikum, Szakképző Iskola, Gimnázium és Kollégiumot. Békési székhellyel egy felnőttképzési központ is működik a GFE részeként.

Nemrég egyébként arról is szó volt, hogy az ország miniszterelnöke, Orbán Viktor érkezik a városba szeptember elején egy határvadász-avató eseményre, amelyet végül a fővárosban tartottak meg. Szegeden eredetileg a Huszár Mátyás rakpartot és a Belvárosi hidat, de a Móra Ferenc Múzeum környékét is szinte hermetikusan lezárták volna a rendezvény miatt. Ekkor több politikus is, többek között Mihálik Edvin zöldtanácsnok is kifakadt, hogy ne zárják le a fél belvárost, mert megbénítaná Szegedet egy munkanapon. Havasi Bertalan, Orbán Viktor sajtófőnöke végül a Szegedernek azt írta, „a miniszterelnök nem látogat Szegedre”. 

Végül beszédében a miniszterelnök azt mondta, a biztonság a határainknál kezdődik, Magyarország biztonsága a határvadászokkal kezdődik. Beszédében a kormányfő az esküt tett határvadászoknak úgy szólt: 2015 óta migrációs válság van, milliók érkeztek Európába, fittyet hányva a szabályokra. A miniszterelnök úgy fogalmazott, egy ország határok nélkül olyan, mint egy tojás héj nélkül. Az elmúlt években a rendőrség és a honvédség évekig védte a déli határt, most azonban a szomszédunkban dúló háború új helyzetet teremtett, ezért vált szükségessé a határvadász ezred felállítása Orbán szerint.