A Szeged fölött zajosan elszálló katonai szállítógépre riasztották a Gripeneket dél körül

Riasztották a Magyar Honvédség vadászgépeit egy amerikai felségjelzésű C-130 típusú, Romániából Németországba tartó repülőgép miatt tájékoztatta a Honvédelmi Minisztérium szerdán az MTI-t.

A NATO Egyesített Légi Hadműveleti Központja azért rendelte el a légvédelmi készültséget ellátó magyar vadászgépek felszállását szerdán a déli órákban, mert a Ramsteinbe tartó amerikai repülőgép a magyar légtérbe érkezéskor nem vette fel a rádiókapcsolatot a légiirányítással közölte a HM.

A magyar készenléti géppár a Balatonnál megkezdte az amerikai repülőgép azonosítását. A sikeresen létrejött kétoldalú rádiókapcsolatot követően az amerikai felségjelzésű repülőgép elhagyta a magyar légteret, a Gripenek pedig visszatértek a kecskeméti bázisra írta a tárca.

A gép zajára én magam is felfigyeltem, de akkor még nem is lehetett sejteni, hogy az egyébként gyakran erre repülő katonai szállítógépek közül a mai napon elhaladó lesz az, amelyik pont nem jelentkezik be a légiirányításnál. A magyar vadászgépek azonban csak Szeged után kapták el, mindenesetre az útvonala jól látszik a Flightradar24-en visszajátszva:

Forrás: Flightradar24