Szurikátakölykök születtek a szegedi vadasparkban

A szurikáták egyébként is a legnépszerűbb lakói közé tartoznak, de az, hogy az augusztus elején született két kölyök egyre többet bújik elő az üregrendszer bejáratánál, még hosszabb időre varázsol el mindenkit, látogatókat és állatkerti dolgozókat egyaránt – olvasható a szegedi vadaspark közleményében.

Hosszú évek teltek el azóta, hogy szurikáták szaporodtak volna a szegedi intézményben, majd egy új csapat formálódott fiatal egyedekből a múlt év elején. Az új családban született két kis szurikátakölyök világra jövetelének pontos idejét nem ismerik, hiszen a hatalmas és kiterjedt üregrendszerük mélyén töltik első napjaikat, így a gondozóik – a szülők állapota alapján – csak következtetni tudnak az örömteli eseményre.

2–3 hét elteltével, ahogy a picik egyre nagyobbak lesznek, úgy egyre bátrabbá is válnak, így már meg lehet őket figyelni a nap legnagyobb részében. Ahogy a természetben, úgy az állatkerti szurikátacsaládoknál is mindenki részt vesz a legkisebbek nevelésében, beleértve az idősebb testvéreket is.

A Dél-Afrika félsivatagos területeinek, száraz szavannáinak lakója ez a mongúzféle kisragadozó. Elsősorban kisebb gerincesekkel és gerinctelenekkel táplálkozik, de szívesen fogyaszt növényi eredetű táplálékokat is.

A családjaiban többnyire csak a legmagasabb rangú nőstény és hím szaporodik, a többiek a kicsik nevelését, valamint a csapat védelmét segítik. Mindig van egy őrszem, aki jellegzetes szurikáta testtartásban, felegyenesedve kémleli a vidéket. Talán emiatt, és azért, mert előre néző szemeik vannak, apró emberek benyomását keltik, rendkívül népszerűek.

A két most született szurikátakölyök – az intézmény szándéka szerint – továbbra is a vadaspark lakója lesz, hadd gyarapodjon a csapat.

Rákosi vipera-napok

Két év kihagyás után idén ismét rákosi viperanapot tartanak a vadasparkban, amelynek keretében a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesületet látják vendégül szeptember 3-án 10 és 15 óra között, az MME állomásával az európai állatokat bemutató Medve-ösvény bejáratánál lehet találkozni.

14 óra 30 perckor nyilvános vipera-vizsgálatot végeznek a Rákosivipera-védelmi Központ szakemberének vezetésével, amely során a látogatók egész közelről megtekinthetik hazánk legveszélyeztetettebb hüllőjét a Sancer-tó partján található terráriumuknál.

A rákosi viperával mindössze három állatkertben találkozhatnak a látogatók, a bécsi, budapesti és szegedi állatkertekben. A hajdan gyakori, a XX. század végére csaknem kipusztult mérges kígyó faj megmentése – a Rákosivipera-védelmi Központban mesterséges körülmények között szaporított állatok visszatelepítésével – a hazai természetvédelem egyik sikertörténete.

Fotó: Szeged Zoo