Halászlé és sült harcsa váltja Jason Derulót és Majkát a Tisza-parton

Frank Sándor Venesz-díjas mesterszakács, a fesztivál főszervezője szerint a kiváló szegedi halászlé titka – a minőségi alapanyagok mellett –, hogy többféle hal csontját fölhasználva alaplevet készítenek, melybe alapos passzírozást követően főzik bele a filézett halat. A hétvégén kezdődik a következő Nemzetközi Tiszai Halfesztivál, miután az este végetért a Szegedi Ifjúsági Napok.

A huszonötödik alkalommal megszervezett fesztivál pénteken délután programokkal kezdődik, a rendezvény második napján, szombaton az újszegedi Partfürdőn amatőr- és mesterszakácsok, családi- és vállalati csapatok, a politika, a közélet és sport prominens személyei vállalkoznak arra, hogy bemutassák halászléfőző tudományukat. Itt több tucat csapat készíti majd el a hallét egy vagy több saját bográcsában, az általa féltve őrzött receptúra alapján, s lesznek olyanok, akik több száz embert látnak vendégül.

A folyó belvárosi oldalán a rendezvényt szervező halászcsárda a vízi bástyára felállított óriásbográcsaiban készíti el a hallét,

ezek közül a legnagyobb háromezer literes.

A térség más csárdái a jellegzetes szegedi hallé mellett sült harcsával, süllővel, keszeggel, haltepertővel, pontypatkóval és harcsapaprikással várják az ínyenceket. A látogatók kürtőskalácsot, hazai borászok és kézműves sörfőzők remekeit kóstolhatják majd, és válogathatnak a magyar kézműves termékek színe-javából is.

A közönséget könnyű- és népzenei koncertek, gyermekprogramok, sárkányhajó- és sup verseny is szórakoztatja majd. A fesztiválhoz több jótékonysági kezdeményezés is kapcsolódik, a szegedi gyermekklinika javára például jótékonysági futást és kerekezést szerveznek szombaton délelőtt a Partfürdőről rajtolva.