Idén sem mondja el a városháza, miért vannak még tűzijátékok Szegeden, amikor egyre több város mond le erről

Egymás után jelentik be az ellenzéki vezetésű városok Magyarországon, hogy nem rendezik meg az egy hónap múlva esedékes ünnepi tűzijátékot. Szegeden civilek petíciót is indítottak, ellenzi az show-t a Kutyapárt is, az önkormányzat azonban egyelőre csendben van.

Alapvetően azt kifogásolják az augusztus 20-ai, államalapítási ünnepen tartandó tűzijátékokkal más városokban, hogy azok inkább okoznak több kárt, mint amennyire látványosak. Először az állatvédők- és tartók álltak ki az ügyben, hogy kevesebb tűzijáték legyen, vagy ne is legyen, de már környezetvédelmi, a jelen helyzetben pedig gazdasági okok is sorakoznak a parádék ellen.

Politikai húzás lett a lemondás

2022-re oda jutott a téma, hogy az ellenzéki vezetésű városok vezetői kommunikációjuk fontos állomása lett, hogy ezen a nyáron az állatok és a környezet védelme melletti kiállás jegyében bejelentik, nem lesz városukban tűzijáték. A pénzt sok helyen a gazdasági károsultak megsegítésére csoportosítják át inkább egyfajta politikai gesztusként.

Más nagyvárosokhoz hasonlóan Pécsett sem lesz tűzijáték az államalapítás ünnepén. Költséges parádé helyett az önkormányzat inkább a pécsiekre és a klímavédelemre fordítja forrásait  ezt Péterffy Attila, Pécs polgármestere írta közösségi oldalán szerdán, amiben példákkal illusztrálta, hogy elkötelezettek a klímavédelem és a zöld megoldások iránt, és szerinte költséges tűzijáték helyett a jövőbe mutató megoldásokra és a pécsiek számára élhető környezet kialakítására kell a közös kasszából költeni.

Salgótarjánban inkább a katásoknak adnak adótanácsot az így megspórolt pénzen, valamint tanácsadó konzultációs foglalkozásokat szerveznek azoknak a helyieknek, akiket az áram- és gázdíjak emelkedése várhatóan súlyosan érint. Siófokon a háborús helyzetre is hivatkoznak, de nem lesz ünnepi rakétajáték Szentesen sem.

Nem kérnek durrogtatást

Szegeden egyelőre semmilyen diskurzus nem folyik az ügyben, holott nyilvánvaló, hogy a magát legszabadabb és legdemokratikusabbnak tartó városban elő kell, hogy jöjjön ez a kérdés. A város tulajdonában álló Szeged.hu hírportálon egyedül azt feszegették, hogy a budapesti, kormány által szervezett tűzijáték mennyibe fog kerülni, de arról nem írtak, hogy Szegeden mi várható. A fővárosban egyébként lesz tűzijáték, de Karácsony Gergely főpolgármester csütörtökön azt nyilatkozta, ha rajta múlna, nem lenne.

Szegedi civilek indítottak viszont egy petíciót, amiben arra kérik Botka László polgármestert, „hogy képviselje azokat az értékeket, amelyek a város lakóinak évek óta fontosak. Álljon ki az együttérzés, a megfontoltság, a mértéktartás a környezet- és az állatvédelem mellett.”

Fotó: Bálint András / Szegeder

Szerintük a város most azzal tudna példát mutatni, ha a környezetszennyező, káros és ráadásul drága tűzijáték helyett fényfestést használnának. „Magyarország kormánya példátlan módon szórja a pénzt, miközben az embereket sarcolja áfával, extra adókkal és egyéb megszorításokkal. (...) Mi arra kérjük önt, hogy a tűzijáték árát költse a rászorulókra, például azokra a szegedi kisadózó vállalkozókra, akiket a kormány pár nap alatt lehetetlenített el” – írják a petíció szövegében. Az aláírásgyűjtés cikkünk írásakor kétezer szignónál jár.

Tiltakozik a Kutyapárt is

A Magyar Kétfarkú Kutyapárt helyi szervezete azt írta csütörtöki közleményében, hogy „Szeged idén már kapott egy látványos tűzijátékot a Dóm térre, egy újabb tűzijáték kevesebbet adhat a lakóknak, mintha az erre fordított összeget a rászorulók védelmére fordítanánk. A Dóm téri esemény alatt a város napján, május 21-én rendezett tűzijátékra gondolnak, Szegeden ugyanis éves szinten három ilyen alkalom van az államalapítással és a szilveszterivel együtt.

Úgy vélik, az infláció már most is sokaknak az elviselhetetlenség közelébe sodorta a megélhetését, a rezsi növekedése azonban még több szegedi lakost fog megoldhatatlan helyzet elé állítani, és az ő megsegítésük előrébbvaló, mint több millió forint 15 perc alatti látványos elégetése. „Ünnepelni lehet együtt tűzijáték nélkül, de egymás nélkül nem” – áll a hétfői, országos sajtót is megjárt szegedi hídblokádot részben szervező pártszervezet közleményében.

Megszólalt Márki-Zay Péter hódmezővásárhelyi polgármester is csütörtökön a témában, ő azt a kérdést tette fel, ki viselné el a bánatos gyermekszemeket augusztus 20-án? Szerinte nem szabad lemondani a város tűzijátékát, bár elfogadja az ellenérveket, amelyeket fel is sorolt posztjában.

Némaság a sárga torony alatt

Mivel több ellenzéki városban, így Pécsen is előtérben van a téma, megkérdeztük a szegedi városházi sajtóosztályt, hogy várható-e valamilyen változás e téren a városban. Azt kérdeztük, hogy a salgótarjáni és a siófoki példa után le lesz-e fújva az augusztus 20-ai tűzijáték, vagy meg fogják tartani azt a rendes ütem szerint.

Kérdésünkre válasz nem érkezett, és ez nem is újkeletű, hiszen korábban már, 2020 januárjábna is érdeklődtünk a sajtóosztályon, hogy Szeged önkormányzata fontolóra veszi-e, tárgyalja-e a város által rendezett tűzijátékok (mind a szilveszteri, mind a többi ünnepi) felhagyását, illetve a város közigazgatási területén a lakossági petárdázás betiltását vagy korlátozását a többi hazai város példájára?

Ezeket a kérdéseket akkor kétszer is elküldtük néhány nap különbséggel, de egyik levélre sem érkezett válasz. Ez jellemzi egyébként a szegedi városházi kommunikációt, amely gyakran néz ki úgy, hogy a legkevésbé kockázatos témákban sem ad a független vagy simán nem baloldali sajtó részére tájékoztatást az önkormányzat. Az elmúlt időszakban a Szegeder.hu 88 megkeresésének pontosan a felére, 44-re érkezett valmilyen válasz.