Újabb szegedi tüntetést szerveznek hétfő estére a kata átalakítása miatt

Demonstrációt rendez a kata adózási rendszer átalakítása miatt a Magyar Kétfarkú Kutyapárt szegedi szervezete hétfőn estére a „főispánság”, azaz a Rákóczi téri kormányhivatal elé.

A párt szerint az elmúlt héten bejelentett változtatások megmutatták, hogy az országban a tisztességes emberek nem élnek jogbiztonságban, mert „a türannosz kénye és kedve szerint változtatja meg napokon belül százezrek életét. A kata beszántása és a rezsi-robbantás számos szakmát és életet ellehetetlenít, a futárokat épp úgy, mint a maszek kertészt, takarítónőt, vagy a másodállásban fordító tanárnőt”. Ez szerintük különösen azért pofátlan, mert a helyreállítási alapból pont azon a napon kapott az ország 200 milliárd forintot a kisvállalkozásoknak, amikor bejelentették ezen változtatásokat.

A tüntetést a Rákóczi térre szervezik hétfőn 18 órára,

és cikkünk megjelenésééig közel 170-en jeleztek rá vissza a Facebookon, hogy érdeklődnek. Szegeden eddig egy katatüntetés volt egyébként, amelyet a Momentum tartottt még kedden. A tüntetésen a felszólalók között volt Halász Noémi, a Momentum szegedi szervezetének alelnöke, aki többek között azt mondta, „Szegeden a harmadik hidat mi is szerettük volna lezárni, de az még sajnos nem épült meg...”

Az MKKP a holnapi tüntetéssel kapcsolatosan ír arról is, hogy szerintük „a rezsi-robbantás irreális »átlagot« húzott meg, amelyet milliók fognak átlépni és ők tízezres extra számlákat fognak kapni”. Magáról a demonstrációról azt írják, hogy sok pártoskodás és beszédek helyett  szeretnék aktív módon, az utcákon képviselni az aránytalan megszorításokkal szembeni ellenérzéseket. Kérik a pártlogókat otthon hagyni, mindenkit várnak azonban nemzeti zászlóval, esetleg transzparenssel, vagy csak civilben.

Orbán szerint nem bírja a rendszer

A kormány még hétfőn nyújtotta be az Országgyűlésnek az új katatörvényt, amely hivatalosan továbbra is alacsony összegű, kevés adminisztrációval járó, egyszerű adózási formát kínál a legkisebb vállalkozásoknak, azonban a katások nagy része így kiesik az adónemből, és várhatóan többet kell majd adóznia. Az indoklás szerint az új szabályozásra azért van szükség, mert a beérkező adatok és  a kamarai visszajelzések alapján egyes munkaadók katás jogviszonyba kényszerítették munkavállalóikat, ezzel az államkasszát, a munkavállalókat és a tisztességes adózókat is megkárosították, Orbán Viktor pedig arról beszélt, hogy a nyugdíjkasszába fizetnek be keveset a katások.

A miniszterelnök szerint a háborús helyzetben ez nem fér bele, de nem a költségvetés, hanem a nyugdíjrendszer miatt. Az nem fog menni, hogy 450 ezer ember nem fizeti be a nyugdíjkasszába azt a pénzt, amit be kéne, mert akkor az „ki fog lukadni”, és akkor a nyugdíjasok járnak rosszul. Az ország szerinte 50–150 ezer katást elbír, de többet nem.

Az új kata megszünteti a kormány narratívája szerint a visszaéléseket, emellett kedvezőbb feltételeket kínál a lakosságnak értékesítő legkisebb vállalkozóknak. Így azonban a legtöbb katás kiesik a rendszerből, és sokak szerint lényegében nem átalakul ez az adónem, hanem megszűnik, emiatt pedig az átalakítás bejelentése óta folyamatos tüntetések vannak a fővárosban és országszerte.

Fogyasztók és adófizetők

„Gratulálok Orbán Viktornak, száz nap alatt sikerült mindent meghazudtolnia, amit mondott” – ezt Márki-Zay Péter hódmezővásárhelyi polgármester mondta szombat estére szervezett tüntetésén, aki szerint a „hazudtak éjjel, hazudtak nappal” nemcsak 2006-ban volt igaz, hanem 2022-ben is az. Azt mondta, visszább kellene vennie Orbán Viktornak a lopásokat, ha nem lenne nekik fontos, hogy ennyit lopjanak, nem kerültünk volna ekkora gödörbe. „Orbán Viktor inkább a lopásokra szavaz, nem a kisembereket védi, csak saját magát és saját barátait.”

Molnár Róbert, a szintén Csongrád-Csanád megyei Kübekháza polgármestere, Márki-Zay szövetségese arról szólt fel a tegnapi budapesti demonstráción, hogy tíz beadott magyar falus pályázatukból tíz nem nyert. „Nem azért, mert annyira hülyék vagyunk, hanem mert nem adjuk el a lelkünket” – értékelt, majd azt mondta a járási pártbizottságokról,  hogy a „polgármesterek lelkéért, gerincéért cserében” adják a pályázatokat, mint valami kufárok. Eztán említette a vármegyéket és a tekintetes urakat, ispánokat.

Szerinte „nem cél a kiművelt emberfők társadalma, Orbánéknak fogyasztók kellenek és adófizetők”. Harminchárom éve is ott állt a rendőrsorfallal szemben, és most ismét ott kell állni. „Módszereit tekintve, kedves barátaim, a Fidesz kommunista, a KDNP pedig a ministránsa”, ami keresztény népnemzeti szósszal önt le mindent, és mi minden beveszünk, mondta.