Kübekházi polgármester a katatüntetésen: Ha befogod a pofádat, lesz pénz

Lassan egy hete tartanak a fővárosban a katatüntetések, amelynek mai állomása, hogy Márki-Zay Péter hirdetett tiltakozást a megváltozó kataszabályok ellen és „a rendszer áldozataiért” Budapesten. A megmozduláson a kübekházi polgármester is éles kritikát fogalmazott meg.

Az ellenzék egykori közös miniszterelnök-jelöltje arról beszélt a Telex helyszíni beszámolója szerint, hogy Orbán Viktor a héten elmondta a maga őszödi beszédét. A tüntetők cikkünk írásakor már lezárták a Margit hidat, és megindultak a Parlement felé.

„Gratulálok Orbán Viktornak, száz nap alatt sikerült mindent meghazudtolnia, amit mondott” – fogalmazott Márki-Zay Péter hódmezővásárhelyi polgármester, aki szerinte a „hazudtak éjjel, hazudtak nappal” nemcsak 2006-ban volt igaz, hanem 2022-ben is az. Azt mondta, visszább kellene vennie Orbán Viktornak a lopásokat, ha nem lenne nekik fontos, hogy ennyit lopjanak, nem kerültünk volna ekkora gödörbe. „Orbán Viktor inkább a lopásokra szavaz, nem a kisembereket védi, csak saját magát és saját barátait.”

„Orbán elmondta az őszödi beszédét,

a mi felelősségünk az, hogy ez eljusson minden magyarhoz, hogy soha többé ne lehessen hazugságokkal választást nyerni. Ébresztő, Magyarország!”

Molnár Róbert, a szintén Csongrád-Csanád megyei Kübekháza polgármestere, Márki-Zay szövetségese arról szólt fel, hogy tíz beadott magyar falus pályázatukból tíz nem nyert. „Nem azért, mert annyira hülyék vagyunk, hanem mert nem adjuk el a lelkünket” – értékelt, majd azt mondta a járási pártbizottságokról,  hogy a „polgármesterek lelkéért, gerincéért cserében” adják a pályázatokat, mint valami kufárok. Eztán említette a vármegyéket és a tekintetes urakat, ispánokat.

Szerinte „nem cél a kiművelt emberfők társadalma, Orbánéknak fogyasztók kellenek és adófizetők”. Harminchárom éve is ott állt a rendőrsorfallal szemben, és most ismét ott kell állni. „Módszereit tekintve, kedves barátaim, a Fidesz kommunista, a KDNP pedig a ministránsa”, ami keresztény népnemzeti szósszal önt le mindent, és mi minden beveszünk, mondta.

Beszéde közben többen bekiabálták, hogy nincs ellenzék, amire Molnár úgy reagált, „csináljunk, a reformok nem jönnek, ha nem teszünk értük. (…) Nem a tolvajoké, nem a diktátoroké a jövő”.

A kormány hétfőn nyújtotta be az Országgyűlésnek az új katatörvényt, amely továbbra is alacsony összegű, kevés adminisztrációval járó, egyszerű adózási formát kínál a legkisebb vállalkozásoknak. Az indoklás szerint az új szabályozásra azért van szükség, mert a beérkező adatok és  a kamarai visszajelzések alapján egyes munkaadók katás jogviszonyba kényszerítették munkavállalóikat, ezzel az államkasszát, a munkavállalókat és a tisztességes adózókat is megkárosították.

Az új kata megszünteti a kormány narratívája szerint a visszaéléseket, emellett kedvezőbb feltételeket kínál a lakosságnak értékesítő legkisebb vállalkozóknak. Így azonban a legtöbb katás kiesik a rendszerből, és lényegében nem átalakul ez az adónem, hanem megszűnik. Budapesten ezekben a percekben is tüntetnek emiatt.