Orbán: A katások nem fizetik be a nyugdíjkasszába a pénzt, így az „ki fog lukadni”

A háborúk korába lépett az európai történelem, most harcolni kell mindenért, amit eddig természetesnek vettünk mondta a miniszterelnök pénteken a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.

Orbán Viktor arról beszélt: Európában háborús árak vannak, senki sem gondolta volna idén február 24-én, hogy nem egyszerűen konfliktusháború jött létre Ukrajna és Oroszország között, hanem lezárul egy korszak, és új szakaszába lép az európai történelem, belépünk a háborúk korába.

Hozzátette: ez a háború nemcsak a frontokon folyik, hanem a világgazdaságban is, de legalábbis az európai gazdaságban, és ennek része az energiaárak emelése. Szerinte most harcolni kell mindenért, amit eddig természetesnek vettünk.

A kormányfő két nagy csatát valószínűsített: szerinte az első az energiáért, a megélhetési költségekért, az elviselhető rezsiárakért folytatott küzdelem, de lesz majd harc a munkahelyekért is, mert minden előrejelzés szerint a szankciós politika és a háború együttes hatása miatt az európai gazdaság recesszióba lép.

Hangsúlyozta: Magyarországon most még munkaerőhiány van, de azt tanácsolja mindenkinek, akinek van munkája, hogy az becsülje meg és tegyen meg mindent azért, hogy meg is tudja tartani, mert a következő hónapokban már európai gazdasági visszaeséssel kell számolni.

A nyugdíjkassza „ki fog lukadni”

Orbán jó és szükséges döntésnek tartja az új katatörvényt. ELmondta, ő maga is dolgozott a 2012-ben megalkotott törvényen annak idején. Eleinte minden jó volt, de aztán elkezdték ezt kihasználni: „A cégekkel van inkább baj, amelyek arra akarták rávenni az alkalmazottaikat, hogy menjenek át katába” – jegyezte meg.

A háborús helyzetben ez nem fér bele, de nem a költségvetés, hanem a nyugdíjrendszer miatt Orbán szerint. Az nem fog menni, hogy 450 ezer ember nem fizeti be a nyugdíjkasszába azt a pénzt, amit be kéne, mert akkor az „ki fog lukadni”, és akkor a nyugdíjasok járnak rosszul. Az ország szerinte 50–150 ezer katást elbír, de többet nem.

Háború van, haszonlesés helyett összefogás kell

A háborús helyzetre az összefogás a jó válasz, nem a politikai haszonlesés hangsúlyozta a miniszterelnök a műsorban, arra kérve a katásokat és a rezsicsökkentéssel működő háztartásokat, hogy értsék meg a kormány döntéseit. Orbán Viktor bírálta a baloldali ellenzéket, és úgy értékelt: a választási kampányban bebizonyították, hogy nem lehet rájuk bízni az ország vezetését, háborús körülmények között pedig végképp nem.

Hozzátette: a választást elvesztették és eddig csendben ültek, most azonban, hogy itt az első olyan intézkedés, amelynek vannak olyan érintettjei, akiknek ez fáj, akik ellenzik ezeket a kormánydöntéseket, a baloldal fölül erre a hullámra.

Szerinte ez a jövőben is így lesz, bármilyen intézkedés, amely megkérdőjelezhető és vitatható, arra a baloldali ellenzék fel fog ülni, és megpróbál hangulatot kelteni a kormányzás ellen, mert politikai hasznot akar ebből húzni. Kijelentette: ezt nagyon rossz politikának tartja, mert miután háborús állapotok vannak, az összefogás a megoldás.

Ezért arra kérte a katásokat és a rezsicsökkentéssel működő háztartásokat, hogy értsék meg azt, ami most történik és segítsenek abban, hogy egy ilyen háborús helyzetben az ország működőképességét, az emberek életszínvonalát, munkahelyét, a nyugdíjakat meg tudják védeni.

Soros György mozgósítja hálózatát a háború mellett

A kormányfő szerint a háborús konfliktusnak vannak haszonélvezői, például Kína, amely olajimportra szorul, és most az oroszoktól jó áron kapja. Szerinte a háborún Európa veszít. Megemltette az üzletembereket is, akik nyerészkednek a háborún.

Itt „a Soros György típusú üzletemberekre kell gondolni” – mondta Orbán. Szerinte ők a háború fenntartása mellett érvelnek, mozgósítják a hálózatukat, az általuk fizetett elemzők és újságírók a háború igazságossága és folytatása mellett érvelnek, „holott a Soros György-félék nem mások, mint egyszerű háborús uszítók”.