Ki nem fizetett építési vállakozók és tervezők is feljelentették a Centrum gödör tulajdonosát

Az évtizedek óta üres Centrum gödörnél 2020-ban harangozták be legutóbb, hogy irodaház épülne lakásokkal. Ebből azonban nem nagyon lett semmi, igaz a koronavírus-válság is beütött, de még azelőtt az alapozásnál hirtelen elakadtak a munkálatok. Úgy tűnik, hogy ismét egy kalandor cég próbált sokakat átverni, ezért többen feljelentést tettek a 2020-as építkezés kapcsán, mert nem fizették ki őket.

Már évtizedek óta legendásan üres Szeged egyik telke, melyet a városlakók elneveztek Centrum gödörnek a közeli áruház miatt. Ez az ikonikus hely már-már politikán átívelő vitatéma és akármikor felmerül, hogy építkeznek, már senki sem hiszi el, hogy ténylegesen meg is épül az éppen aktuálisan odaálmodott létesítmény, nem úgy a Cédrus Liget. A Centrum Gödörnél legutóbb 2020-ban volt mozgolódás, akkor mi is beszámoltunk látványtervekkel arról, hogy valami épülne a területre.

Mint kiderült még 2018-ban, egy többszintes társasházat álmodtak ide, ám a látványtervek sokak nemtetszését nyerték el. Később egy többszintes irodaház tervei láttak napvilágot Centrum Palace néven, a legfelső szinten lakásokat alakítottak volna ki. Arról is szó volt, hogy az épület aljában egy Aldi nyílna, ám ebből sem lett semmi, végül a cég az egykori Domus áruházban nyit belvárosi üzletet.

Ezután még az is felmerült, hogy ez a bizonyos vállalkozó, aki a Centrum gödör tulajdonosa, a Püspök utca egyik épületéből is kivásárolná a lakókat, hogy azt lebontva még nagyobb területet nyerjen. Az építkezés végül minden előjel nélkül leállt, az alapozást végző cég a kötelező talajstabilizálási munkák után le is vonult a területről.

A Délmagyarország hevítette fel a témát szerdán azzal, hogy információik szerint a 2 évvel ezelőtt elkezdett építkezésen munkát végző szakemberek azóta sem lettek kifizetve. Sőt, egyenesen azt írja a cikk, hogy feltételezhetően a terület tulajdonosai eleve úgy rendelték meg a munkát, hogy valójában sosem állt szándékukban kifizetni azt. A tervezők is csak úgy kapták meg a fizetségüket, hogy pert indítottak. Mindezt Acsai Gábor, az egyik károsult állította a lapnak. Hozzátette: nagyon sokan dőltek be a terület mostani tulajdonosainak, illetve a felszámolás alatt lévő Centrum House Builder Kft. vezetőinek.

Fotó: Bálint András / Szegeder

Sokan munkát végeztek a gö­­dörben, pénzt adtak kölcsön annak beépítéséhez, de van olyan is, aki foglalót fizetett ki azokra a lakásokra, amelyek még mindig nem épültek meg. Számításaink szerint kö­rülbelül 100 millió forintos kárt okozhattak. De biztosak vagyunk abban, hogy a károsultak köre tágabb, ezért várjuk a jelentkezésüket” – hívta fel a figyelmet Acsai.

Mivel az egyik cég felszámolás alatt van, a telek tulajdoni lapja pedig különféle jelzálogokkal és vételi jogokkal van tele, tisztában vagyunk azzal, hogy a pénzünket soha nem látjuk viszont, de szeretnénk, ha vég­­re kiderülne az igazság. Éppen ezért többen feljelentést tettünk a Kiskunhalasi Járási Ügyészségen ismeretlen tettes ellen jelentős értékre elkövetett csalás miatt – magyarázta az okokat Acsai Gábor a Délmagyarországnak.

Az ügy kapcsán a Bács-Kiskun Megyei Főügyészségtől Négyessyné Bo­­dó Marianna sajtószóvivő válaszolt a lap kérdéseire. A megbízott főügyészségi csoportvezető ügyész válaszában azt írta, hogy a sértettek jogi képviselőjének feljelentése alapján a Kiskunhalasi Rend­őrkapitányság május 23-án üzletszerűen elkövetett csalás bűntette miatt nyomozást rendelt el. Hozzátette, az eljárás jelenleg felderítési szakban van.