2024-re lenne kész a félbehagyott Bartók Béla művház épülete, melyet Nemesi Pál cége kezdett felújítani

A Mathias Corvinus Collegiumnak köszönhetően Szeged több mint százéves múlttal rendelkező, erősen elhanyagolt állapotban lévő Bartók Béla Művelődési Központja hamarosan megújul, és ismét egykori fényében pompázhat – írja a kormányzati alapítványi bentlakásos főiskola közleménye. Az egykoron a Szegedi Tudós Akadémia kollégiumának szánt épület felújítása félbemaradt pénzhiányra hivatkozva, majd a Fidesz janicsárképzője, az MCC jelentkezet be az épületért és megvette azt.

Mint a közleményben írják, a belvárosban, a frissen felújított Stefánia közvetlen közelében elhelyezkedő ingatlan – műemléki voltát megőrizve – az MCC tevékenységét szolgáló, új funkcionális igények szerint fog újjáépülni. Jelenleg az épület állapotának teljes körű felmérése zajlik, 2023-ban pedig kezdetét veszi a kivitelezésre irányuló közbeszerzési eljárás, majd várhatóan 2024 elején vehetik birtokba a felújított ingatlant a szegediek, mely

  • 1896-ban épült Víg Albert tervei alapján és Raichl J. Ferenc vezetésével. A Kereskedelmi és Iparkamara részére húzták fel, de a század elején egy rövid ideig az Iparmúzeumnak is helyt adott.
  • 1925-ben Ligeti Béla műépítész tervei alapján emeletráépítéssel bővítették, majd
  • 1926-ban a szomszédos kétszintes épületet is hozzácsatolták.
  • 1943-ban ismét bővítés következett: a toldaléképület emeletráépítésével egészült ki a komplexum.
  • 1969-ben nyílt meg az épületben a Bartók Béla Művelődési Központ, amely tevékenységének meghatározó eleme a „szegediség” kifejezése, és az ország kulturális értékeinek szerepeltetése volt.

Az ingatlan állapota az utóbbi évtizedekben nagyon leromlott, az épület utolsó jelentős felújítása az 1960-as években volt. A műemléképület teljeskörű rekonstrukciójának tervezését 2017-ben kezdték meg, a tulajdonos azonban nem tudta felvállalni a jelentkező költségnövekedést, és az ingatlan értékesítése mellett döntött. A 64 férőhelyes diákszállóvá történő átalakítás kivitelezése 2020 nyarán félbeszakadt. Erről alábbi cikkünkben foglaltuk össze a főbb tudnivalókat, melyekre az MCC közleménye nem igazán tért ki:

KAPCSOLÓDÓ CIKK:

Orbán alapítványi iskolája kiszorította őket, most egy szakadt, egykori hotelépületbe költöztették a SZTA kollégiumát

Miközben Nemesi Pál cége kezdte a Szegedi Tudós Akadémia kollégiumának kialakítását a korábban Bartók Béla Művelődési Háznak otthont adó épületben, „váratlanul” elfogyott a pénz, így a munkálatok félkészen leálltak. A minisztériumtól azonban nem jött pluszforrás, így nem tudtak beköltözni a patinás épületbe. Később kiderült miért: regionális tehetséggondozó központot alakít ki a Mathias Corvinus Collegium (MCC) Szegeden abbn az épületben, amely a Szegedi Tudós Akadémia elit kollégiuma lett volna.

Azonban Szeged ikonikus épülete néhány éven belül ismét élettel töltheti meg a várost, hiszen az alapítvány az ingatlan teljes körű felújítását, átalakítását tervezi. Az MCC felkérésére Hajós Tibor Pro Architectura-díjas építész – aki a 2017-ben megkezdődött munkálatokban is közreműködött – örömmel vállalta a folytatást is: ő készíti majd el az épület rekonstrukciójára vonatkozó vázlatterveket. A kivitelezési munkálatokat követően az ingatlan egyszerre szolgál majd oktatási célokat, ad otthont rendezvényeknek, lesz szálláshely, illetve

nyitott rendezvényekkel is hozzájárul majd a helyi közösség építéséhez.

Ez utóbbi azt jelenti tudomásunk szerint, hogy bárki számára elérhető éttermet és kávézót is kialakítanak a pinceszinten. Ezt azzal indokolták, hogy az MCC szegedi képzési központját pezsgő élettel töltenék meg,valamint a képzéseken résztvevő fiatalok mellett minden szegedi otthon érezné magát az épületben. A közlemény szerint az MCC szegedi képzési központja 2021 szeptembere óta várja a tehetséges fiatalokat az általános iskolától egészen az egyetemig. A szegedi Fiatal Tehetség Program jelenleg 25 diákot számlál, a Középiskolás Programban 195 tehetség tanul, az Egyetemi Programban pedig 22 fő vesz részt.

A szegedi Bartók Béla Művelődési Ház felújításával kapcsolatban minden információ megtalálható az MCC honlapján.A szegedi Bartók Béla Művelődési Ház megújulásának ütemtervét illetően

  • jelenleg az épület állapotának teljes körű felmérése zajlik.
  • Idén nyáron várhatóan még elkészülnek az épület felújítására vonatkozó vázlattervek,
  • ősszel pedig a kiviteli tervek.
  • Jövőre kezdődhetnek meg a kivitelezési munkálatok, amelyek befejezését követően,
  • várhatóan 2023 végén, 2024 elején adják át az új épületi rekonstrukciót.

A Mathias Corvinus Collegium mára már 15 magyarországi (Győr, Szombathely, Zalaegerszeg, Veszprém, Székesfehérvár, Szekszárd, Pécs, Budapest, Szolnok, Kecskemét, Szeged, Debrecen, Miskolc, Békéscsaba, Nyíregyháza), és 9 külhoni helyszínen (Beregszász, Arad, Nagyvárad, Szatmárnémeti, Kolozsvár, Marosvásárhely, Székelyudvarhely, Csíkszereda, Sepsiszentgyörgy) van jelen. Az MCC Kárpát-medence-szerte tehát összesen 24 képzési központtal rendelkezik és 5300 diák képzését valósítja meg. A tervek szerint pedig néhány éven belül 35 helyszínre juttatják el képzéseiket, és összesen 10 000 fiatal oktatását biztosítják majd.