Negyven új munkahellyel költözik a Bajai úti épületbe a Procontrol

A Procontrol Kft. új gyártó telephelye lesz a szeged kapujában régóta elhagyottan álló házból. A vállalkozás okos szekrényei, fejlesztései és egyéb intelligens beléptetői, elektronikai termékei iránti igények nagy mértékben megnőttek az utóbbi időszakban. A 40 esztendős családi cég kinőtte eddigi kereteit, most zajlik a generációváltás, a telephelybővítés és a szervezeti korszerűsítés.

Az ominózus Bajai úti területen eredetileg egy fröccsöntő üzem, műanyaggyártó cég telephelyének kialakítása történt volna. Teherfelvonót is építettek itt, de az ingatlanon lévő munkálatok elcsendesedtek, majd a következő 18 évben a telek feledésbe merült az épülettorzóval. 2007-ben új tulajdonos kapott engedélyt az épület átalakítására és áruházzá való kialakításra, azonban az áruház csupán elképzelés maradt. A területet a következő 14 évben birtokba vette a gyom és a nem hivatalos látogatók.

Mint azt szerkesztőségünknek elküldött közleményükben írják, a Procontrol azon kevés hazai vállalkozás közé tartozik, amely saját álmait és innovációit termék szintig fejleszti, és ezekkel van jelen a bel- és külföldi piacokon. A karcsú szervezeti felépítés, valamint a rövid, közvetlen vezetési és kommunikációs lánc biztosítja a cég szakterületén technológiai és innovációs éllovasok között elért piaci pozícióját. Egyik terméküket a világ számos országában használják: többek között a kanadai rendőrségnél, a Srí Lanka-i pénzjegynyomdában, de a monacói kaszinóban is.

A cég kutatás-fejlesztésben való kiemelkedő eredményeinek köszönhetően a vállalat megelőző időszaka a folyamatos növekedés jegyében telt: a vállalatnak megnövekedett a megrendelési állománya, utóbbi pár évben megkétszerezte forgalmát, melynek bázisát az egyedi fejlesztésű, igényre szabható okos kapuk és beléptetőrendszerek, okos kulcs és értéktároló szekrények képzik. A jelenlegi telephelyeit kinőtte, a megemelkedett keresletet a cég a jelenlegi dolgozói létszámmal és eszközparkkal nem tudja többé kielégíteni, így szükséges a bővítés – szól a közlemény.

Szegeden az M5 autópálya déli behajtóján, a Procontrol Bajai úton épülő új telephelyén több épületben, de egy helyen működik majd minden: ebben az új központban összekapcsolhatják egymással a kutatás-fejlesztést, a gyártóüzemeket, a szállítási láncokat, valamint e területek munkatársait. A megvalósítást az Európai Unió támogatása segíti.

A háromszintes épület 1500 m2-es alapterületű, és az építkezés 5385 m2-nyi területen folyik. A belváros felől érkező autósok a telekre a Bajai útról balra kanyarodó új sávon tudnak majd behajtani, amit a közeljövőben kezdenek kialakítani. Az építkezés kitartóan folyik annak ellenére, hogy a vállalkozásnak az eredeti tervekhez képest többszörösét kell saját tőkéjéből befektetnie. Az uniós támogatási összeg 2021-es ajánlatok alapján lett megállapítva, 2022-re az építőanyagárak azonban drasztikusan megemelkedtek, beszerzésük is egyre nehezebb.

Fotó: Procontrol

Forrás: Procontrol

A telep funkciója a kutatás és fejlesztés, a cég sikertermékének az okos szekrényeknek, a kulcsszekrényeknek gyártása, modernebb gyártási technológiákkal, új csőlézer gép, robot beszerzése. Cél a gyártási folyamatokat az automatizálás és digitalizálás felé fejleszteni. A bővítés szükségessé teszi körülbelül 40 új munkavállaló felvételét is: a terveik szerint villamos- és gépészmérnökök, CNC gépkezelők fogják betölteni az új épületet, melynek energiafelhasználásának egy részét zöld energia, azaz hőszivattyú és napelem biztosítja majd.