Több mint 650 millió forinttal pótolta ki a veszteséges szegedi focicsapatot az állam

Mindössze 187 millió forint piaci árbevételt sikerült 2021-ben elérnie a Szeged-Csanád Grosics Akadémia csapatának, miközben a működés több mint 800 milliót vitt el. A kettő közötti összeget állami támogatások, fenntartói befizetés fedezi a Szeged 2011 Kft.-nél – írja az Átlátszó.

Az Átlátszó cikke megjegyzi, hogy a Szeged-Csanád Grosics Akadémia focicsapatot mely a botrányos edzőváltással végül negyedik lett az NB II-ben  a Szeged 2011 Kft. üzemelteti, melynek többségi tulajdonosa a Szeged-Csanádi Egyházmegye, élén a futballkedvelő Kiss-Rigó Lászlóval. A csapat Szegeden nem csak egy stadiont, de egy egész sportkomplexumot is épített, mely végül jóval többe került az eredeti terveknél, ráadásul a geotermikus fűtését is elszabták némileg.

A több mint 14 milliárd forintos létesítmény mellé most épp egy négycsillagos szállodát építtet a Szeged-Csanádi Egyházmegye, ezért ismét daru dolgozik a sportkomplexumnál, az egykori Napfény Hotel helyén. Az új wellnesshotel egyébként több mint 3 milliárdba kerül, és a kormányközeli Market Zrt. valósítja meg, erről is beszámoltunk már korábban.

A Szent Gellért Fórum 8000 fős, de ezt közel sem töltötték meg a nézők az Átlátszó által grafikonon ábrázolt nyilvános adatok alapján. A legtöbb néző a Vasas elleni mérkőzésre látogatott ki, ekkor durván ötezren voltak.

A Szeged 2011 Kft. tavalyi beszámolója szerint a futball 808 millió forintot emésztett fel, ebből anyagjellegű ráfordítás 211,8 millió, bér és járulékai 588,3 millió forint volt. A bevételi oldalon pedig 187 millió forint származott saját forrásból, ebből 174,3 millió forint a vagyoni értékű jogok hasznosítása. Azonban ezen felül a Szeged 2011 Kft. kapott

  • 24,7 millió forintnyi TAO COVID kódnév alatt futó költségvetési támogatást,
  • 550 millió forint működési támogatást,
  • 12,5 millió forint MLSZ COVID-helyzet miatti támogatáselőleget, valamint
  • 70 millió forint MLSZ tehetségközpont-támogatás előleget.

Mint a cikk megjegyzi, a kiadások 141 millió forinttal nőttek egyetlen év alatt, míg a csapat 64 milliós nyereséggel zárta az évet. A stadionfenntartás külön sorban szerepel a beszámolóban: míg 2020-ban 274 millió, addig 2021-ben 268 millió támogatást kaptak ezen a címen.