A Bordányi úti lakosok hamarosan felszállhatnak helyi bérlettel a helyközi buszra, ha sikeres lesz az önkormányzat kezdeményezése

„Ma Komjáti Zoltán Gáborral tartottunk tájékoztatót arról, hogy kezdeményezésére elindult a munka azért, hogy a bordányi úton lakók felszállhassanak helyi bérlettel is a helyközi buszokra” – írja Nagy Sándor egy Facebook-bejegyzésében. Ehhez egy háromoldalú megállapodást kell kötni a Volánbusszal és a minisztériummal, az előzetes tájékozódás után néhány napja hivatalosan is kezdeményezték a szerződéskötést a város részéről.

Nyilván kampány van, de alapvetően ez egy önmagában is jó kezdeményezés, hiszen így javul a város legszélén lakók életminősége, valamint a helyi közösségi közlekedés által nehezen feltárható részek is kapnak hozzáférést a helyi közlekedéshez anélkül, hogy külön jegyeket kéne venni.

Arról nemrég számoltunk be, hogy már a Volánbusz vidéki helyi járatainak menetrendje is megjelenik a Google Térkép szolgáltatásban. Ez viszont Szegeden egyedüliként már 2019 óta így van, jelenleg az élő járműkövetéses módszert tesztelik, amely a sikeres engedélyeztetés után kerül bevezetésre.

Az sem egyedülálló, hogy úgy nevezett tarifaközösség jöjjön létre, hiszen mint írtuk, a tram-train esetében is ilyenen gondolkodnak: zónákra osztják a vonalat, amelyen belül egy bérlettel elvileg bármely járművet használhatjuk, vagy átszállhatunk rájuk, de ez még egyelőre bármilyen hivatalos bejelentés előtt képlékeny dolog.