Kihirdették a nyertest: kínai elektromos busz jön idén Szegedre a Mercedes-Benz helyett

A Volánbusz 2021 tavaszán 100 elektromos autóbusz beszerzésére nyújtott be pályázatokat a Zöld Busz Programban. Az első negyven alternatív meghajtású jármű részben már forgalomba állt a fővárosi agglomerációban, most pedig lezárult további hatvan autóbusz beszerzési eljárása is, így Győrben 13 db, Zalaegerszegen 11 db, Szolnokon 10 db, Szegeden 8 db, Egerben 6 db BYD K9UD típusú, míg Székesfehérváron 12 db ELECTROBUS 120.EL típusú zöldbusz korszerűsíti még ez évben a helyi járműállományt.

A Volánbusz a MÁV–Volán-csoport fenntarthatósági célkitűzéseivel összhangban az autóbusz-állomány fiatalítása mellett fokozatosan annak zöldítésére is törekszik új, alternatív meghajtású, lokálisan alacsony vagy zéró károsanyag-kibocsátású járművek beszerzésével. Ennek érdekében 2021-ben a társaság és konzorciumi partnere, a Mobiliti Volánbusz Kft. összesen 100 elektromos autóbusz és a hozzájuk kapcsolódó töltőberendezések beszerzésére nyújtott be sikeres pályázatokat a Zöld Busz Programban.

A közlekedési vállalat az első negyven jármű szállításáról tavaly júliusban kötött megállapodást, majd a Mercedes-Benz eCitaro típusú elektromos autóbuszokat szeptembertől kiemelt rendezvényeken tesztelte. A Volánbusz a Zöld Busz Program további hat, elektromos autóbuszok és kapcsolódó töltő-infrastruktúra beszerzésére kiírt pályázatán szerepelt sikerrel, ennek köszönhetően

  • Székesfehérváron 12 db,
  • Győrben 13 db,
  • Zalaegerszegen 11 db,
  • Egerben 6 db,
  • Szolnokon 10 db,
  • Szegeden 8 db

zöldbusz állhat forgalomba. A most lezárult beszerzési eljárások eredményeként összesen hatvan darab elektromos meghajtású jármű kezdi meg szolgálatát:

  • a győri, zalaegerszegi, egri, szolnoki és szegedi, BYD K9UD típusú, komáromi gyártású zöldautóbuszokat a BYD Europe B.V.,
  • míg a 12 db ELECTROBUS 120.EL típusú, Székesfehérváron gyártott és ott forgalomba álló járművet az Electrobus Europe Zrt.

szállítja a közlekedési társaságnak év végéig, illetve ősz elejére. A szóló kivitelű, alacsony padlós, kéttengelyes, elektromos meghajtású autóbuszok legalább 30 ülő és 45 álló utas egyidejű szállítására alkalmasak, egy feltöltéssel – az időjárási körülményektől, útviszonyoktól függően – akár közel 300 kilométert is képesek megtenni. A légkondicionált járművek kerekesszék, illetve babakocsi elhelyezésére kialakított hellyel, a felszállást segítő rámpával, elektronikus utastájékoztató rendszerrel, fedélzeti és vezetéssegítő kamerarendszerrel, valamint USB-töltővel biztosítják az utasok színvonalas és biztonságos kiszolgálását.

A beszerzés összértéke 8,59 milliárd forint, melyből az elnyert támogatás összege összesen 6,52 milliárd forint.

Az elektromos járművek zajterhelése alacsonyabb hagyományos társaiknál, károsanyag-kibocsátásuk pedig lokálisan zéró. A fejlesztés a hat megyeszékhely több mint félmillió lakója számára biztosít magasabb színvonalú személyszállítási szolgáltatást, tisztább levegőt és élhetőbb környezetet: az érintett térségekben évente csaknem 3500 tonnával csökkenhet a szén-dioxid-kibocsátás. Ez csaknem 2000 autó éves szén-dioxid-kibocsátásának felel meg, azaz ha a közlekedők autó helyett inkább buszra szállnak, akkor ennyivel kevesebb szén-dioxid terheli környezetünket.

Az elektromos járművek beszerzését követően a Volánbusz üzemeltetheti az alternatív meghajtású járművekből álló egyik legnagyobb autóbuszflottát Közép-Európában, amely még az idén tovább bővül 164, sűrített földgázzal (CNG) üzemelő autóbusszal is. Az MAN Lion's City 12 G típusú, alacsony padlós, gázüzemű járművek közül 75 db a fővárosi agglomerációban,

10 db Szegeden állhat forgalomba nyár végétől;

Szolnokon 40 db, Zalaegerszegen pedig 39 db elővárosi kivitelű jármű szolgálhatja az utasok kényelmét ősztől. Az alternatív meghajtású autóbuszok töltési infrastruktúrájának kiépítését a közlekedési társaság konzorciumi partnere, a Mobiliti Volánbusz Kft. valósítja meg.

Szijjártó Péter korábbi nyilatkozata alapján a BYD esetében olyan kínai vállalatról beszélünk, amely az európai gyártásában kulcsszerepet szán Komáromnak, és a komáromi gyárának: A BYD (...) fontos szerepet játszik abban a törekvésünkben, hogy Magyarország a régi idők dicsőségéhez hasonlóan újra ez európai autóbuszgyártásban is egy értelmezhető pozíciót töltsön be” – mondta. Szerinte a kínai vállalat magyarországi tevékenysége, valamint a folyamatos fejlesztések világosan mutatják a Keleti Nyitás politikájának sikerét. Mi, nemzeti alapon soha nem voltunk hajlandóak különbséget tenni beruházók között” – hangsúlyozta.