Idén nyár végétől 10 új, CNG üzemű buszt hoz Szegedre a Volánbusz

Az idén a Volánbusz Zrt. flottája 164 darab új, sűrített földgázzal (CNG) üzemelő autóbusszal bővül. Ezekből 75 darab a fővárosi agglomerációban közlekedik majd várhatóan nyár végétől, Szegeden 10, Szolnokon 40, Zalaegerszegen 39 áll majd forgalomba az elővárosokban – jelentették be pénteken a társaság sajtójékoztatóján Budapesten.

Orgovány Ferenc, a Mobiliti Volánbusz Kft. ügyvezetője  elmondta, az elektromos buszokhoz hasonlóan, a CNG üzemű buszok üzemanyagellátásához is folyamatosan építik ki a töltési infrastruktúrát. Pafféri Zoltán, a Volánbusz Zrt. elnök-vezérigazgatója elmondása alapján

a 164 CNG busz beszerzése 15 milliárd forintba került,

ebből a fővárosi agglomerációba kerülő 75 darab beruházási értéke 6,9 milliárd forint. A Volánbusz tájékoztatása szerint a 2018-ban indult jármű-fiatalítási programja keretében a 2021 végéig lezárt beszerzéseknek köszönhetően 1700 új és újszerű autóbusz állt, illetve áll forgalomba. A társaság idén további 1000 új jármű beszerzését tervezi. A nagyarányú járműfiatalítás eredményeként az év végéig a vállalat teljes autóbusz-állományának 40 százaléka megújulhat és a flotta átlagéletkora 8 évre csökkenhet.

A Szegedre érkező buszokról már korábban beszámoltunk cikkünkben, tíz darab MAN Lion's City állhat idén forgalomba a város útjain. A beszerzéseket bonyolító VOLÁN Buszpark Kft. még tavaly augusztusban írt ki közbeszerzést új, gázüzemű buszok beszerzésére, ennek bírálták el az eredményét, és hozták nyilvánosságra a győztest február 6-án pénteken.

A hirdetmény egészen pontosan új, alacsonypadlós, 2 tengelyes szóló kivitelű (azaz nem csuklós), CNG-üzemű, EURO-VI motorral rendelkező autóbuszok beszerzését tartalmazza, továbbá az adott járművek leszállításától és annak átvételétől számított 24 hónap időtartam alatt felmerülő kötelező karbantartási műveletek biztosítását. A Volánbusz két részletben 75+10 (illetve opcionálisan további 8+1) darab ilyen buszt vásárol a tenderen nyertes MAN-től.

KAPCSOLÓDÓ CIKK:

Másfél évtized után újra CNG-üzemű buszok érkeznek Szegedre

Miután 2021-ben örökre elköszöntek a földgázüzemű Ikarusok Szegedtől, és már csak mutatóban van néhány ilyen meghajtású jármű a környéken, most úgy tűnik, új példányokkal frissít Szegeden a Volánbusz. Tíz darab MAN Lion's City állhat idén forgalomba a város útjain.