Százak tüntettek Szegeden a kötelező oltás és a „covid-diktatúra” ellen

Fotó: Bálint András / Szegeder

Fotó: Bálint András / Szegeder

Fotó: Bálint András / Szegeder

Fotó: Bálint András / Szegeder

Az első felszólaló Szabadi István volt, aki bács-kiskuni jelölt és egyben pártigazgató is. Ő rögtön azzal kezdte, hogy sok oltatlan honfitársa nevében áll ki éppen, hiszen ő maga sincs beoltva, amely kijelentését tapssal üdvözölte az egyre gyarapodó közönség. „Bizonyára hallották, hogy Kiskunhalason nemcsak a párduc fekete, hanem a járványkórház jövője is” – jelentette ki, majd hozzátette, hogy idefelé jövet elkanyarodott a konténerekből álló intézmény mellett, és egy „teremtett lélek nincs arra”.

Erről a kórházról többször is volt szó nemrég, ugyanis hiába épült fel ötmilliárd forintból, és hiába van csúcson a járvány, mégsem üzemel. Kásler Miklós emberminiszter szerint előkészületi állapotban van és bármikor kinyithatják, ha kell, a Magyar Hang azonban úgy tudja, nincs elég ember. A járványkórház igazgatója állítólag azt mondta Szabadinak, hogy van ember is, csak utasítást nem kaptak még.

Felmerülhet a kérdés, hogy miért is rendez oltásellenes tüntetést a párt, amire válasz, hogy kifejezetten a kötelező oltás ellen álltak fel (ami egyébként nincs napirenden a kormány előtt, és nem is tervezik bevezetni, egyedül a munkáltatóknak adtak ilyen lehetőséget, illetve bizonyos szakmáknál, mint az egészségügyi dolgozók vagy tanárok, kötelező), de alapvetően szkeptikusak az oltóanyagok miatt, mert szerintük a kísérleti vakcináról van szó, és az is helyes döntés lehet, ha valaki a saját maga által erősnek ítélt immunrendszerével védekezne inkább.

Szabadi szerint az oltatlanokat zsarolják, kényszerítik és uszítják az oltottakat ellenük. 

Az alapvetően nyugodt hangulatban telő gyülekezetet egy a Híd utcán elhaladó autó próbálta valamelyest megbontani hangos, ismétlődő dudaszóval. Néhány másodperccel később egy a tömegben álló harmincas férfi skandálta, hogy „Le az oltással!”, de látszólag inkább vicces kedvében volt, mintsem komolyan ilyen hevülettel tüntetett volna.

Fotó: Bálint András / Szegeder

Fotó: Bálint András / Szegeder

Fotó: Bálint András / Szegeder

Fotó: Bálint András / Szegeder

A Mi Hazánk elnöke idézte Szabadi szavait, aki azt mondta, hogy ők nem oltatják be magukat, viszont nem is gátolják meg az embereket, akik így döntenek, majd hozzátette, hogy

a gyerekek esetében Toroczkai maga oda fog menni. Taps.

Szerinte a koronavírus mögött politikai szándékok lapulnak, mert az oroszokkal baráti országokban támogatják a Szputnyik-V beadatását, míg más országokban nem. Toroczkai szerint az operatív törzs a nyunyókán kívül mást nem mondott, és még a háziorvosa is azt mondta neki, hogy ne menjen kórházba, mert ott nagy a megfertőződés esélye.

Toroczkai kétszer is volt már covidos, erről ő maga mesélt az egybegyűlteknek, illetve a nagymamája el is hunyt a fertőzés miatt. Szerinte azok ma az igazi emberek Magyarországon, akik szkeptikusak, és akik nem azok, azokkal komoly probléma van. Azt mondta, sokan veszítik el állásukat azért, mert nem hajlandóak beoltani magukat, és mert a munkáltató erre kötelezné őket. Felhangon kérdezte, ki lesz majd rendőr, tűzoltó vagy tanár, ha nem lesz már képzett ember, aki betöltse a helyeket. Szerinte ha így megyünk tovább, covid-diktatúra jön.

„Nagyon nehéz megértenem, hogy amikor azt mondja ma már a hivatalos kutatás is, hogy az oltott és oltatlan ugyanúgy terjeszti a vírust, akkor miért kényszerítenek minket arra, hogy vegyük fel a kísérleti oltást?!” – vetette fel. Ez egyébként legfeljebb kis részben van így, például a delta-variáns esetében, ugyanakkor a gyakorlati tapasztalatok is azt mutatják, hogy azok, akiket beoltottak, kisebb eséllyel fertőződnek meg és adják tovább a vírust, mint az oltatlanok.

Erről Kemenesi Gábor virológus is beszélt nemrég, aki szerint az oltottak esetében a kórházi kezelés esélye és a halálozás aránya jelentősen csökken, ráadásul az oltottak nemcsak a fertőzés súlyos kimenetele ellen védettek jobban, hanem a legtöbb esetben vírust is kevésbé képesek továbbadni, így a járvány terjedését is fékezik.

Országos tüntetéssorozatot kiáltott a Mi Hazánk Mozgalom, szombaton Debrecen, Szeged, Veszprém és Békéscsaba belvárosában is összegyűltek, hogy a koronavírus elleni védőoltás – egyelőre napirenden nem lévő – kötelezővé tétele ellen demonstráljanak. A dél-alföldi nagyvárosban 2–300, néhány példát kivéve maszktalan ember tömörödött a Kárász utcára, akik a legnagyobb tapsot akkor ejtették meg, mikor Toroczkai Lászlót mint Magyarország egyetlen oltatlan miniszterelnök-jelöltjét hívták színpadra.

Délután kettő óra előtt néhány perccel már tucatnyian sürögtek a szegedi fő sétálóutcán, ahol a téli nap pont az épületek között, középen foglalva el helyét világította meg a közelgő eseményre érkezetteket, akik közül többen már mihazánkos kabátban, zászlóval beszélgettek. A helyszínen mindössze négy rendőr várta a tüntetést, egy pár a Széchenyi, egy pedig a Klauzál tér felől.

A szélsőjobbos párt szimpatizánsai azért tüntettek, hogy – és most idézném Toroczkaiékat – kiálljanak azok mellett, akiket munkahelyük elvesztésével vagy bármi mással zsarolnak, és akiket hátrányosan megkülönböztetnek. A héten indul az öt–tizenegy év közötti gyerekek oltása is, akiket így a Mi Hazánk szerint diszkriminációnak tesznek ki. „Elég a Covid-diktatúrából!” – hirdette a tüntetés fő üzenete.

A párt a koronvavírus magyarországi megjenelése óta konstans ellenfeszük a kormánynak, nemrég például Ásotthalmon – ahol Toroczkai polgármester – bejelentették, átmeneti munkahelyeket hoznak létre azok számára, akik oltatlanságuk miatt esnek el állásuktól. Ilyen pozíciókat egyébként két helyi iskolában létesítettek, ami járványügyi szempontból minimum kérdéses, hogy mennyire jó ötlet.

Néhány percet kapott Baranyi László Csongrád-Csanád megyei elnök is, aki egyébként maga is egészségügyi dolgozó Szentesen. Kritizálta az államot, amiért a felelősséget magáról letolva a munkáltatóknak adta a lehetőséget, hogy kötelezővé tegyék az oltást dolgozóik számára. Zsarnokság, globális zsarnokság, mondta.

Ismét Szabadi a pódiumon, aki szerint Toroczkai László nevét le sem lehet írni a Facebookon, és szokta is mondani ismerőseinek, hogy próbálják csak ezt ki, posztoljanak csak Toroczkai nevével, és le lesznek tiltva. A pártigazgató eztán fel is konferálta az ásotthalmi polgármestert:

„Nagyon nagy szerettel hívom az emelvényre a Mi Hazánk Mozgalom elnökét, aki egyébként Magyarország egyetlen oltatlan miniszterelnök-jelöltje!”

Éppen befejezte mondatát Szabadi, máris hatalmas tapsban tört ki a közönség, ami alatt Toroczkai fel is lépett, hogy megkezdje beszédét. Óriási cenzúra van, mint mondta, és például a balliberális média egyáltalán nem számol be pártja dolgairól, és külön öröm, hogy ilyen sokan eljöttek.