Egy határfigyelő alkalmazás és a SolvElectric levegőtisztítója kapta idén a Dél-Alföldi Innovációs Díjat

SolvElectric Technologies Kft. és Szabó Tamás kapták az idei Dél-Alföldi Innovációs Díjat, a Szegedi Akadémiai Bizottság a régió három kereskedelmi és iparkamarájával közösen 2010-ben alapított elismerését csütörtökön adták át a Tisza-parti városban.

Kemény Lajos akadémikus, az elismerést odaítélő kuratórium elnöke elmondta, a SolvElectric Technologies Kft. a SolvAir UNI fotókatalízis elven működő levegőfertőtlenítő és szagtalanító berendezés kifejlesztéséért, Szabó Tamás pedig a BorderWatcher közösségi határforgalom-figyelő applikáció létrehozásáért kapta az innovációs díjat.

A SolvElectric Technologies Kft. épp a minap nyert a közösségi közlekedést biztonságosabbá tevő, a járművek légtechnikai rendszerére integrált, fotokatalikus elven működő levegőtisztító rendszer fejlesztéséhez támogatást, már meg is kapták a Dél-Alföldi Innovációs Díjat egy ugyanolyan elven működő termékükért.

Kaszás Anikó, a SolvElectric Technologies Kft. ügyvezetője közölte, a családi tulajdonú cég által kifejlesztett berendezés emberi jelenlét mellett alkalmas a folyamatos levegőfertőtlenítésre. Az eszköz alacsony, óránként csupán 15 W-os fogyasztású, karbantartásmentes, jórészt alumíniumból készül. A csöndes berendezés nem terheli a környezetet, működése filtereket és ózont sem igényel. Az eszközt a Szegedi Tudományegyetemmel együtt fejlesztették ki, piaci bevezetése óta számos szegedi intézményben működik.

A Solvelectric Technologies Kft. jogelődjét 1991-ben alapították Szegeden, a vállalkozás 1993 óta végez kereskedelmi tevékenységet, 2012-ben hozta létre saját kutatás-fejlesztési részlegét. Az innovációs tevékenység eredményeként a cég sikerrel vezette be a piacra növénytermesztéshez használható led-lámpáit, nagy teljesítményű szolár invertereit, illetve légtisztító-berendezéseit.

KAPCSOLÓDÓ CIKK:

A szegedi SolvElectric egy piacon egyedülálló légtisztítót fejleszt tömegközlekedési járművekre

A közösségi közlekedést biztonságosabbá tevő, a járművek légtechnikai rendszerére integrált, fotokatalikus elven működő levegőtisztító rendszert fejleszt pályázati támogatással a szegedi SolvElectric Technologies Kft.

A Szabó Tamás informatikus által készített BorderWatcher közösségi határforgalom figyelő applikáció 2018-ban indult el. Az alkalmazás a határátkelőhelyek forgalmáról, leterheltségéről nyújt a határrendészetekről érkező információk mellett a felhasználók közreműködésével pontos adatokat. A használók az alkalmazás segítségével a várakozási idő mellett tájékozódhatnak a sorban álló autók számáról, kameraképeket, illetve a felhasználók által feltöltött fotókat láthatnak, így segítséget kaphatnak ahhoz, hogy utazásuk során melyik határátkelőt válasszák.

A szakember elmondta, az applikáció több mint 95 ezer felhasználó telefonján található meg, naponta 3-6 ezren használják. Az alkalmazásboltokban a felhasználóktól 4,5-ös átlagot kapott az ötös skálán. A BorderWatcher jelenleg 18 ország határátkelőhelyeiről nyújt információt és hét nyelven érhető el. (via MTI)