A Maldív-szigeteken nyaral a Cserepes sori piac korábbi ügyvezetője, Szabó Bálint máris az elbocsátását követeli

A Maldív-szigetekről posztolt csütörtökön délelőtt Rácz Attila egy rövid videót, amelyen élettársával látható az óceánban. Rácz jelenleg a Szegedi Városkép és Piac Kft. ügyvezető igazgatója, bezárásának bejelentésééig pedig a Cserepes sori piac élén volt. De mielőtt ítélkeznénk, nézzük meg, mennyibe is kerülhet egyáltalán egy ilyen utazás!

Bár tartózkodási helyéről maga Rácz számolt be személyes Facebook-profilján, a köznyilvánosság elé a botrányairól méltán híres felsővárosi képviselő, Szabó Bálint hozta. Szabó azt írta Facebookján, hogy „Rácz Attila, miután önkormányzati cégvezetőként öt év alatt tönkretette és bezárásra juttatta a Cserepes sori piacot, egyenesen a Maldív-szigetekről köszönti a harminc év után munka nélkül maradt piaci kereskedőket”.

Arról, hogy Rácznak mi köze a Cserepes sori piac bukásához, viták vannak még a városházán is. Az mindenesetre tagadhatatlan, hogy az ő vezetése végén zárták be a piacot, illetve jelentették be a bezárást 2020 végén. Az utolsó napokról készült videóriportunk ide kattintva nézhető meg.

Rácz a posztot magyar idő szerint 9 óra előtt néhány perccel tette közzé, és olyanok kedvelték már eddig, mint Kovács Tamás gazdasági alpolgármester, Mihálik Edvin zöldtanácsnok, illetve Fehér Attila helyi LMP-elnök. Rácz azt írta a videóhoz, hogy „első bakancslistás hely, Maldív-szigetek 40. szülinapom előtt ✅, van még 9”.

Azt nem tudjuk, hogy a következő kilenc desztináció milyen árfekvésben lesz, de a Maldív-szigetekre meglepő módon nem annyira vészes eljutni.

Persze nem egy balatoni lángosos-hekkes kempingezés költségeire kell gondolni, de tízmilliókra sem.

A piacigazgató a pontos helyszínt is megosztotta, ezek szerint az Eriyadu Island Resort nevezetű üdülőszigeten vannak éppen. A booking.com ajánlatai szerint már akár 41 ezer forint/fő áron is megszállhatunk itt, legdrágábban pedig – ha nem szobát, hanem úgynevezett villát veszünk ki – 120 ezer forintért fejenként. Ezek persze egy éjszakára vonatkozó árak, egy héttel számolva 574 ezer és 1,68 millió forint közötti árról beszélhetünk két fő részére. Az olcsóbb ajánlat tartalmaz reggelit, ebédet és vacsorát azonban csak a drágábbak.

Az Eriyadu Island Resort egy légifelvételen

Fotó: Eriyadu Island Resort

Ehhez jön még az oda- és visszautazás természetesen, ami bizonyára repülőgéppel történt, lévén a Maldív-szigetek az egyenlítő és India déli csücske közötti szigetország. Néztünk repjegyeket a skyscanner.comon, ahol külön rá lehet úgy keresni az ajánlatokra, hogy az összes repjegy közül a legolcsóbbakat dobja be. Ezek alapján azt találtuk, hogy nagyon ritka esetben már 90 ezer forint körül is lehet utzani per fő per irány, de az árak jellemzően inkább a 110–130 ezer forintos mezőnyben vannak.

Négy darab repülőjeggyel és egy hétnyi szállással számolva az utazás és a szállás költsége legkevesebb 934 ezer forintba került, de akár 2 millió 300 ezer forintot is ott hagyhatnak minderre. Az olcsóbb ajánlatban még nincs benne az ebéd és a vacsora és egyéb költségek, illetve azt se felejtsük el, hogy a Maldív-szigetekre azért talán nem egy hétre megy az ember.

Arra a kérdésre, hogy mégis mibű?!, nagyon egyszerű a válasz. Rácz Attila piacigazgatóként 710 ezer forintot visz haza havonta, ami mellé jár még 200 ezer forintnyi cafetéria, továbbá az év végi prémium. Ennyi pénzből nem nehéz kigazdálkodni egy-két milliót egy nyaralásra. Keressük Ráczot levélben a részletekért.

A történésekkel kapcsolatban a Magyar Nemzetben is megjelent egy cikk; a kormánypárti konzervatív lapban megszólaltatják Szabót is, aki arra szólítja fel Botka Lászlót, hogy azonnali hatállyal menessze a Mars téri piacot működtető cég éléről a „luxusficsúrt”.