Dobrev Szegeden: Ennek az országnak progresszív, baloldali politika kell

Ismét Szegeden járt a Demokratikus Koalíció miniszterelnök-jelöltje, Dobrev Klára. Tette ezt azután, hogy nemrég a Széchenyi téren kampányolt az előválasztás első fordulója előtt, amit aztán viszonylag simán meg is nyert.

Tulajdonképpen a mai országjáró kampányrendezvény is ezzel kezdődött: a szónok a felvezetőben ismertette, hogy Dobrev 85 választókerületet vitt a 106-ból, ezután jött a taps. Majd megköszönte a résztvevőknek hogy ennyien eljöttek most is azután, hogy a DK miniszterelnök-aspiránsa körülbelül 3 hete volt itt előzőleg. Ezúttal mondjuk a Klauzál téren tartották a rendezvényt, nem a Széchenyi téren, mint legutóbb.

A téren a díszburkolat színezett része mögött álltak az aktivisták, a média képviselői és a nép maga, mintha jönne valami vonat, amely miatt bemondták, hogy „kérjük a biztonsági sávot hagyják szabadon”. Így aztán enne a négyzetnek a közepéről indult be a kampányvonat, Dobrev a DK-s politikusok között állt – a pálmafa tövében, amely nemrég még egy madridi díszlet volt –, akik sorra léptek fel a színpadra, hogy bemutatkozzanak.

Az első jelölt, Horváth Roland Károly egyből büszkélkedett, hogy Dobrev az ő körzetében hozta a legjobb eredményt, valamint elismételte a kampányszlogeneket, amire Klára az egyetlen garancia, majd szavazásra buzdított mindenkit. Aztán Magóné Tóth Gyöngyi lépett fel a pódiumra, aki egyébként tanár, és megnyerte a körzetét Bács-Kiskun megyében. Ő a sátrakban ülő önkénteseket dicsérte, akik egész nap ott vannak hóban, fagyban. Bemutatkozott még Szőkéné Kopping Rita is.

Ezután jött Dobrev, aki tüzelte a közönséget, hogy az eső és a hideg nem tartott vissza sokakat, áprilisig meg sem állnak. Elmondta, nagyon meg fogják verni a kormányzó pártot, látja is, ahogy félnek: elkezdtek elköltözni (utalva ezzel Orbán Ráhelre és Tiborcz Istvánra), miután elüldöztek sok százezer magyart, de megemlítette, hogy pont Spanyolországgal van kiadatási egyezményünk.

Egy kissé emlékeztetett a Gyurcsány-féle „stand-up comedy”-re,

amikor mesterkélten, poénkodva sorolta a közéleti eseményeket, majd jött az ejnyebejnye és a jogállam, vagy másvalami ígérete. Azt meg kell hagyni, retorikai képességeknek nincs híján Dobrev.

Megemlítette Kósa Lajost is, mint Debrecen urát, aki kihasználja az anyukáját strómansággal: „szégyellje magát”. Ezt arra fel említette, hogy kérdezték őt a ”pereputtyról” az elszámoltatás kapcsán. Az ilyen kitérők is hajaztak Gyurcsány fellépéseire, elég ügyes ”tömeghangolás” volt. Szerinte az olasz maffiához hasonlóan fogják elvenni a bűnözők vagyonát. Nagyon konkrét dolog nem hangzott el, megoldás például, csak egyensúlyozott a szlogenek mentén. Pedig ez már nem a problémák, hanem a megoldások országjárása, állítja.

Szép volt a beszéd, mármint perfektül kidolgozott. Dobrev megemlítette, hogy ennek az országnak progresszív, baloldali kormány kell.

A populizmust kikérve magának a szegénységről is beszélt, illetve a pár év alatt meggazdagodott elitről, ami feltüzelte a közönséget,

akikhez aztán lelépett, majd kézenfogva meghallgatta az ügyes-bajos dolgaikat, beszélgetett, szelfizgetett velük. Tökéletes show az összefogásról. Ki is szólt Márki-Zay felé, hogy ne mondjunk egymásra olyan mondatokat, vádakat, amelyek nem igazak, de ha mégis megbántottak minket, akkor mosolyogjunk.

Dobrevék a Széchenyi tér felé távoztak, 17:45 körül pedig már a Rókusi templom előtt húzott el méretes kampánybuszuk.